Hur hållbar är den Hållbara arkitekturen och Lena Cronqvist på Liljevalchs konsthall

44 min
När ett nytt byggprojekt ska sjösättas idag, är alla eniga om att hållbarheten är av största vikt. Det finns inte en arkitekt, stadsplanerare eller byggare som skulle komma på tanken att presentera en idé som inte innehåller ledord som miljö, natur och resurssnålhet. Men, hur grön är den hållbara arkitekturen?

Intresset för hållbarhetens arkitektur är ofantligt stort, forskning bedrivs på alla arkitekturhögskolor, arkitektfirmorna har egna utvecklingsavdelningar, byggbolagen lanserar ständigt nya lösningar och debatterna avlöser varandra i takt med att de nya bostadsområdena blir inflyttningsklara. Norra Djurgårdsstaden i Stockholm, Hyllie i Malmö och Kvillebäcken i Göteborg är bara några exempel. I dagarna har det också öppnat utställningar runt om i norden som på olika sätt kommenterar det snart 30 år gamla begreppet. Årets Oslotriennal har titeln Bakom den gröna dörren, där arkitektkollektivet Rotor undrar om det har blivit ett urvattnat koncept, en etikett utan innehåll.

Så, är stad och hållbarhet förenligt och hur beroende är det hållbara samhället av landsbygden? Nya vågen låter frågorna gå vidare till Ulrika Gunnarsson-Östling, forskare KTH, Ola Andersson, arkitekt på Andersson-Arfwedson, arkitekten Elise Grosse, på White och Karsten Thurfjell, Sveriges radios kulturredaktion.

Dessutom blir det konst med en av Sveriges stora konstnärer, Lena Cronqvist. Liljevalchs konsthall i Stockholm ställer ut hennes verk från mitten av 90-talet och framåt - Nya vågens programledare Måns Hirschfeldt har sett den nyöppnade utställningen tillsammans med kulturredaktionens konstkritiker Karsten Thurfjell och Cecilia Blomberg.

Programledare: Måns Hirschfeldt
Producent: Maria Götselius

Musik som spelats i avsnittet

  • 14.30
    Kiri Te Kanawa | Julius Rudel | Utah Symphony Orchestra (Salt Lake City) - Ave Maria
    Kompositör: Charles Gounod | Liturgisk Text