Frida strejkar mot Ikea

24 min
I fem månader har Frida Hallgren strejkat utanför Ikeas varuhus i Kanada, hennes arbetsplats. Men Frida står inför ett moraliskt dilemma. Om konflikten fortsätter måste hon bli strejkbrytare för att få stanna kvar i landet. I Svensken i Världen möter du Frida, om hur säkerhetsvakten som filmar facket för Ikea raggar på henne och om drömmen att bli stand up-komiker.

Frida Hallgren från Skara åkte till Vancouver i Kanada för att hälsa på en kompis och blev förälskad i staden. Men sedan fem månader tillbaka har hon stått utanför sin arbetsplats Ikea och strejkat. Arbetsgivarna och facket är inte överens om det nya kollektivavtalet.

Så Frida står här, två dar i veckan, vecka in och vecka ut. Hon delar ut flyers och håller koll på de som går in och jobbar i alla fall Det har blivit en skruvad vardag, där till och med säkerhetsvakten som ska filma fackets protester börjat ragga på henne.

Under tiden får hon lön av facket men jobbar extra på ett kafé för att ha något att göra. Så sträcklyssnar hon på Tankesmedjan och smider planer på en framtida karriär som ståuppare.

Frida är dubbel. Hon älskar att jobba på Ikea men vill vara solidarisk med sina kollegor. Men snart kanske Frida måste bli en strejkbrytare för att få stanna kvar i staden som hon älskar. Chefen måste skriva på ett papper så att hon kan förnya sitt uppehållstillstånd. Då måste hon in och jobba.

Medverkar gör också Ikea Kanadas informationschef Madeleine Löwenborg Frick.

Reporter: Gustav Asplund

Musik som spelats i avsnittet

 • 18.03
  Tensnake, Fiora - See Right Through
  Album: See Right Through
  Kompositör: Fiora Cutler, Marco Niemerski
  Bolag: Virgin Records
 • 18.13
  The Weeknd, Drake - Live For
  Album: Live For
  Kompositör: Okänd
  Bolag: The Weeknd
 • 18.23
  Min Stora Sorg - Jag Står Kvar (Radio Edit)
  Album: Jag Står Kvar
  Kompositör: Ann Sofie Lundin
  Bolag: Playground
 • 18.26
  James Blake, Chance The Rapper - Life Round Here
  Album: Life Round Here
  Kompositör: James Blake
  Bolag: Polydor