Stevie Nicks – kvinnan som gav Fleetwood Mac en ny stil

54 min
Stevie Nicks (1948-) är inte bara en av de första stora rockstjärnorna, hennes stil är dessutom en av de mest konsekvent genomförda och kopierade inom både musik och mode. I mer än fyrtio år har hon klätt sig i långa sjalar, höga hattar, skira spetsklänningar och pösiga mockastövlar med platåsula, utan att ge efter för tidens trender. I veckans STIL tar vi en närmare titt på både henne och bandet i vilket hon slog igenom, Fleetwood Mac.

Stevie Nicks bohemiska stil har inslag från både 1970-talets hippierörelse (långa halsband och fladdrande kjolar) och det sena 1800-talets viktorianska era (spetsar och kläder som döljer mer än de visar). Den har gett bränsle till en hel del modeskapare, allt från Ralph Lauren till Frida Gianni på Gucci. Många menar att hennes mjuka, men tydliga look, också är en perfekt spegling av den lika skira som starka musik hon skriver och sjunger. Inte minst i bandet Fleetwood Mac, som än en gång har gett sig ut på turné. Utan att bandmedlemmarna vill slita varandra i stycken. De kallas inte för inte ”rockens största såpopera”.

När de 1977 spelade in plattan Rumours hade alla i bandet äktenskapskriser, olika amorösa affärer inom och utom bandet och försörjde en mindre – kanske till och med en större – colombiansk stad med sitt enorma intag av kokain, möjliggjord av de stora summor pengar som plötsligt fyllde deras konton. Men det gav dem också material att skriva slitstarka låtar om. Plattan blev, milt uttryckt, en stor framgång. Det är en av världens mest sålda skivor i sällskap med Michael Jacksons Thriller och AC/DC:s Back in Black och fortsätter än idag att fånga nya lyssnare. Mer om de berättar vi i veckans program.

Vi har dessutom ringt upp och talat med den kvinna som ligger bakom Stevie Nicks scengarderob – designern och stylisten Margi Kent som mycket väl minns den första gången hon såg Stevie Nicks uppträda i plagg hon designat åt henne. Vi har även träffat musikern Maria Eriksson (som bland annat varit med om att grunda bandet The Concretes). Hon berättar om hur hon tänkte då hon gav sig in i musikbranschen. Och så har vi mött den italienske modefotografen Paolo Roversi som, i likhet med Stevie Nicks, går igång på romantik och mysticism.

Veckans gäst är Soraya Hashim, frilansande kulturjournalist.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.03
  Dmitrij Sjostakovitj - Svit För Jazzorkester Nr 1
  Dmitrij Jablonskij, Rysslands Statliga Symfoniorkester (Moskva)
  Jazz Suites Nos 1 & 2
  Etikett: Naxos
 • 10.08
  Fleetwood Mac - Dreams
  Album: Fleetwood Mac Live (1)
  Kompositör: Stevie Nicks
  Bolag: Warner Bros
 • 10.13
  Thee Oh Sees - Everything Went Black
  Album: Warm Slime
  Kompositör: Thee Oh Sees
  Bolag: In The Red
 • 10.33
  Fleetwood Mac - Landslide
  Album: Fleetwood Mac
  Kompositör: Stevie Nicks
  Bolag: Reprise
 • 10.43
  Fleetwood Mac - Rhiannon
  Album: Fleetwood Mac
  Kompositör: Stevie Nicks
  Bolag: Reprise
 • 10.58
  Fleetwood Mac - Dreams
  Album: Greatest Hits (Fleetwood Mac)
  Kompositör: Stevie Nicks
  Bolag: Warner Bros