Sista resan – om assisterat självmord, del 1

51 min
Erkki och Ingvor var livskamrater med en speciell plan. De bodde i ett litet rött hus i Vålberg utanför Karlstad. De tänkte dö tillsammans. Men det blev inte så. Sommaren 2010 kände han sig inte färdig med livet.

Ingvor lämnade huset en söndagmorgon för att ta sig till en självmordsorganisation i Schweiz som skulle hjälpa henne att avsluta livet.
– Jag satte mig på rampen och vinkade farväl till Ingvor i färdtjänsten. Jag kände mig som fem år, jag var så liten, så liten. Jag var så övergiven så jag tänkte; jag går i bitar. När det väl var ett faktum var det nästan ofattbart, berättar Erkki

Det var 1985 på rehab-anläggningen Vintersol på Teneriffa som Ingvor satte sig i Erkkis knä under en fest, och trots att de bara känt varandra några dagar viskade hon i hans öra: – Vi ska gifta oss du och jag, hemma i vår trädgård.

Paret levde med sina respektive sjukdomar. Ingvor hade MS och Erkki hade progressiv muskeldystrofi. När de såg en tv-dokumentär om en man som åkte till  Dignitas i Schweiz för assisterat självmord blev de genast medlemmar, övertygade om att det var ett värdigt sätt att dö på, istället för att vänta ut sjukdomarna, som sakta men säkert skulle bryta ner dem båda på olika sätt.

Sista resan är en dokumentär av Alexandra Svedberg. Den sänds i två delar. Del 2 sänds den 3 november 15:03.

Vår fråga den här veckan: Har du själv erfarenhet av att vara närstående till en svårt sjuk person som inte längre vill leva? Skriv och berätta i fältet nedanför.

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.03
  Andreas Mattsson - Man Får Inte Leva Om Sitt Liv
  Album: Torka Aldrig Tårar Utan Handskar
  Kompositör: Andreas Mattsson
  Bolag: X5 Music Group
 • 15.21
  Andreas Mattsson - Du Kan Aldrig Mer Röra Mig
  Album: Torka Aldrig Tårar Utan Handskar
  Kompositör: Andreas Mattsson
  Bolag: X5 Music Group
 • 15.24
  Ludovico Einaudi - I Giorni
  Ludovico Einaudi
  I Giorni
  Etikett: Ponderosa
 • 15.43
  Andreas Mattsson - Var Rädd Om Dig Nu
  Album: Torka Aldrig Tårar Utan Handskar
  Kompositör: Andreas Mattsson
  Bolag: X5 Music Group
 • 15.49
  Ludovico Einaudi - The Earth Prelude
  Album: The Earth Prelude
  Kompositör: Ludovico Einaudi
  Bolag: Decca