Oscar hjärta Dasslocket

16 min
Oscar, eller OP, är 20 år och bor fortfarande hemma. Fast nu har han flyttat ner trummorna från lägenheten in till fritidsgården Glada Henkan. Första gången han var här så bröt han sig in genom ett fönster. I Verkligheten ikväll är vi uppe på Henriksdalsberget alias Dasslocket i Stockholm. Om kärleken till sin hembygd där man kan varenda sten, varenda sandlåda man grävt i och sen tjuvrökt i.

Om man åker båt in i Stockholm går det inte att missa. Det sticker ut i allt det vykortsvackra. Ett borg på ett berg, ett fyrkantigt miljonprogram, en mur av hus uppe i himlen. Henriksdalsberget. Eller Henkan. Eller Dasslocket för att det ligger rakt ovanpå ett reningsverk.

Hjärtat här uppe är fritidsgården Glada Henkan. Det har blivit kommunens utpost här uppe. Hit kommer inte bara kids utan också de som vill få hjälp med sitt CV eller skriva ut. 

Kvällens huvudperson Oscar, eller OP, har fått ansvaret över musikstudion. OP och Henkan-profilen Tom "Max Peezay" Piha guidar runt på berget, från Malibu till medelklassen till ghettot.

Reporter: Tove Palén

Musik som spelats i avsnittet

 • 18.03
  Dillon Francis, Totally Enormous Extinct Dinosaurs - Without You
  Album: Without You
  Kompositör: Dillon Francis, Orlando Higginbottom
  Bolag: Mad Decent
 • 18.16
  Min Stora Sorg - Jag Står Kvar (Radio Edit)
  Album: Jag Står Kvar
  Kompositör: Ann Sofie Lundin
  Bolag: Playground
 • 18.26
  Malcolm B - Den Där Shonnen
  Album: Den Där Shonnen
  Kompositör: Malcolm Brandin, Pauline Kamusewu, Marko Saez
  Bolag: Hemmalaget