Thielskas väg till framtiden och Gunilla Palmstierna-Weiss i närbild

45 min
Efter åratal av infekterade stridigheter om ekonomi och besökssiffror, ledarskap och styrelse - och vad egentligen museet ska vara - har nu den gamla jugendbyggnadens samlingar hängts om av Olle Granath, tidigare chef för Moderna Museet och överintendent för Nationalmuseum. Olle Granath menar att "inget museum förmår ge en sådan förtätad bild av det förrförra seklets skandinaviska konst som Thielska" och i Nya vågen diskuterar konstkritikerna Ingela Lind, Sophie Allgårdh och Nils Forsberg om detta är lösningen för Thielska galleriet?

Förre intendenten Andreas Brändström drev samtidskonstens plats på institutionen, är det slut med det nu? Vad blir Thielska då - ett museum över ett museum eller en unik plats för konst från 1800-talet slut? Vilket är det bästa sättet att använda skattemedlen på och när kommer publiksiffrorna att vända från rött till svart på lång sikt?

Och, nu ger scenografen och konstnären Gunilla Palmstierna-Weiss ut sina memoarer, "Minnets spelplats", en historia som spänner över sekler där livsöden och konsten präglas av 1900-talets krig och samhällsutveckling.

Hör Anneli Dufva, Sveriges Radios kulturredaktion, och Leif Zern på Dagens Nyheters kulturredaktion, om en självbiografi där kvinnohistoria, konst och kärlek - och frånvaron av den - står i fokus.

Programledare: Måns Hirschfeldt
producent: Maria Götselius