Stöde musikvecka 2012: "Exodus" + Beethovens "Kejsarkonsert" och uruppförande av Jenny Hettnes pianokonsert med Per Tengstrand som solist

Här finns inget ljud
P2 Live bjuder ikväll dels på konserten "Exodus" från kammarmusikfestivalen Stöde musikvecka 2012, dels en konsert med Jönköpings sinfonietta och pianisten Per Tengstrand som spelar Beethovens pianokonsert nr 5, "Kejsarkonserten", och uruppför Jenny Hettnes "Krusning Skiktning" för piano och orkester. Dirigerent i den sistnämnda konserten är Hannu Koivola. Lars Jönsson, konstnärlig ledare för Stöde musikvecka, har intresserat sig för frågor kring yttrandefrihet och musik. Vi har tidigare i P2 hört honom i programmet ”När sanningen kallades lögn” och nu kommer han åter i konsertprogrammet ”Exodus” som handlar om judiska kompositörers och kompositioners öden under åren 1933-1945.

19:03-21:59 P2 Live: Kammarmusik i Stöde / Pianokonserter i Jönköping
1. Lars Jönssons internationella ensemble i konsertprogrammet ”Exodus” om judiska kompositörers och kompositioners öden 1933-1945. Medverkande: Mona Kontra, Melinda Paulsen, Katerina Gianitsioti, Sebastian Manz, David Schultheiss, Janis Olsson, Wen Xiao Zheng och Lars Jönsson.
a) Leo Weiner: Ballad för klarinett och piano.
b) André Previn: Vokalis för mezzosopran, cello och piano.
c) Leo Weiner; Duo för violin och viola.
d) Alexander von Zemlinsky: Klarinettkvartett (fragment).
e) Viktor Ullmann: Tre sånger. Herbst.- Tote wollen nicht verweilen… -. Erwachen zu Weihnachten.
f) Mendelssohn: Pianotrio d-moll.
Konsert 27/7 2012, Stöde kyrka.

2. Jönköpings sinfonietta med Artist in residence: Per Tengstrand, piano. Dirigent: Hannu Koivola.
a) Jenny Hettne: Krusning Skiktning för piano och orkester, uruppförande.
b) Ludwig van Beethoven: Pianokonsert nr 5 Ess-dur, ”Kejsarkonserten”. Konsert 1/9, Kulturhuset Spira, Jönköping.

Information om artisterna från Stöde musikveckas hemsida:

Lars Jönsson, konstnärlig ledare
Lars Jönsson är uppväxt i Sundsvall men sedan många år bosatt och verksam i Stuttgartregionen. Han är konstnärlig ledare för Stöde Musikvecka kammarmusikdel.  Musikveckan gick 2012 in på det sjunde verksamhetsåret.

David Schultheiss,  violin
David Schultheiss är mycket aktiv som kammarmusiker i Tyskland. Han har vunnit flera stora priser och är till vardags förste konsertmästare i münchenoperans orkester (Bayerische Staatsoper München).

Janis Olsson,  violin 
Den svenske violinisten Janis Olsson är utbildad i köpenhamn och kom till Münchenoperans orkester 2007. Janis spelar mycket kammarmusik i Sverige, Tyskland och Österrike.

Wen Xiao Zheng,  altfiol
Den Kinesiske altviolinisten Wen Xiao Zheng har vunnit flera internationella tävlingar,  bl.a ARD-tävlingen, och är en hög uppskattad kammarmusiker vid sidan av sitt arbete som förste solo altviolinist i Bamberger Symphoniker.

Katerina Gianitsioti,  cello
Katerina Gianitsioti är sedan 2011 medlem i Münchenoperans orkester. Hon har studerat i sitt hemland Grekland och i Tyskland. Katerina har gjort flera inspelningar för tysk och grekisk radio.

Melinda Paulsen,  mezzosopran
Melinda Paulsen gästade Stöde redan 2009. Melinda har vunnit ARD-tävlingen och sedan dess sjungit opera och konserter i hela Europa. Melinda är professor för sång vid musikhögskolan i Frankfurt.

Sebastian Manz,  klarinett
Den unge tyske klarinettisten Sebastian Manz är efter sin sensationella vinst av ARD-tävlingen en mycket efterfrågad musiker. Sebastians inspelning av Mozarts klarinettkonsert belönades med det stora ”Echo Klassik“ priset. Sebastians stycke ”The City that never sleeps“ uruppförs vid fredagens konsert.

Mona Kontra, piano
Pianisten Mona Kontra har varit solist vid flera tillfällen med flera av de stora orkestrarna. Hon är medlem i Trio Nordica som konserterat i Norden, Europa och USA. Hon är anställd i Nordiska kammarensemblen i Sundsvall och medverkar nu för andra året i Stöde musikvecka, bland annat med fyrhändigt spel med Lars Jönsson.

Information från Smålands Musik & Teaters hemsida:

Per Tengstrand
Vid 12 års ålder debuterade Växjö-sonen Per Tengstrand tillsammans med Helsingborgs Symfoniorkester. När han tilldelades första pris för sin slutkonsert vid Konservatoriet i Paris bröt den imponerade publiken det 200 år gamla applådförbudet. Sedan dess har det blivit många uppskattade konserter bakom flygeln.

Jenny Hettne
Jenny föddes i Göteborg 1977 och avslutade sina studier i komposition vid Högskolan för scen och musik vid Göteborgs Universitet 2008. Hon är framförallt en kompositör av elektroakustisk musik och gillar att utforska ljud och klanger. År 2012 var Jenny en av vinnarna i Jönköpings Sinfoniettas tonsättartävling.