Självmordsbombarens skolkompis

12 min
Lena Vyas är en av flera tusen svenskar som bor i Dubai. När hon pluggade psykologi i engelska Luton var hon besatt av att hänga med de andra svenskarna där. En av dem var han som blev den så kallade självmordsbombaren i Stockholm.

2012 utvandrade över 50.000 pers från Sverige. Det är högsta siffran någonsin.  Det är som att ett helt Sundsvall tar sitt pick och pack och bara drar – varje år. I programpunkten Svensken i Världen tar vi reda på varför dom stack – och vart dom tagit vägen. 

Det är så många svenskar som stuckit att det på vissa platser bildats små svensk-enklaver. Förstås i London, Berlin och New York. Men ikväll ska vi till Mellanösterns Las Vegas Dubai, dit fler och fler svenskar flyttar. 

I Verkligheten hör du 30-åriga Lena Vyas som idag jobbar som speciallärare på en skola i Dubai. Hon berättar om det lyxliv svenskarna lever där nere. Ett fenomen är Mall Walks, att motionera inomhus i gallerior. 

Men Lena har också ett annat intressant förhållande till fellow svenskar utomlands. När hon pluggade psykologi i engelska Luton var hon besatt av att umgås med de andra svenskarna. En av dem var en festglad figur som kallades Timo. Några år senare kommer han bli världskänd som självmordsbombaren i Stockholm: Taimour Abdulwahab.  

Musik som spelats i avsnittet

 • 18.03
  Satin Jackets - You Make Me Feel Good
  Album: You Make Me Feel Good
  Kompositör: Tim Bernhardt
  Bolag: Eskimo Recordings
 • 18.13
  Skrillex, Alvin Risk - Try It Out (Neon Mix)
  Album: Try It Out
  Kompositör: Marcio Alvarado, Sonny Moore
  Bolag: Warner Bros
 • 18.22
  Gyptian, Angela Hunte - Vixen
  Album: Vixen
  Kompositör: Arden Altino, Jerry Duplessis, Windel Edwards, Winston Riley
  Bolag: Vp
 • 18.26
  London Grammar - Wasting My Young Years
  Album: Wasting My Young Years
  Kompositör: Okänd
  Bolag: Metal & Dust Recordings