Madame de Staël – en krutdurk som kunde konsten att konversera

54 min
Konsten att konversera, det vill säga att i spirituella samtal utbyta välformulerade tankar som får hjärnan att jobba lite extra, det var något som Madame de Staël (1766-1817) behärskade. Hon var en krutdurk till kvinna som syntes, hördes och tog plats i samhällsdiskussionen på ett sätt som få andra, män inkluderade. ”Geni har inget kön”, som hon konstaterade. Genom sitt skarpa intellekt och välsmorda munläder slog hon sin samtid med häpnad. Madame de Staël bröt mot en hel del konventioner och förutfattade meningar om hur en kvinna skulle bete sig - och se ut för den delen. Hon var bastant byggd, hade lätt för att snubbla och spilla och bar med förkärlek djupa urringningar och färgstarka turbaner. Mer om henne berättar vi i veckans STIL.

Somliga har kallat Madame de Staël (eller Germaine de Staël-Holstein) för den ”första moderna kvinnan”, andra för ”den första feministen”. Klart står i alla fall att hon inte var rädd för att säga – eller skriva – vad hon tyckte. Med sin vassa tunga (och penna) rispade hon hål i tunna argument och uppblåsta män – som den franske kejsaren Napoleon Bonaparte, vilken hon retade till vansinne genom att ifrågasätta hans maktfasoner. Han såg till att hon blev landsförvisad under flera år.

Men det hindrade inte hennes framfart, tvärtom. Madame de Staël blev superstjärna i Europa och hennes böcker bästsäljare. I romanen Corinne från 1807 har huvudpersonen fått en hel del drag som påminner om henne själv, om något förskönade – en modern kvinna, extremt intelligent, lärd, begåvad och djupt poetisk som var känd för sina dikter och offentliga improvisationer. Blygsamhet var inte något som plågade Madame de Staël. Och varför skulle det göra det. Hennes bok med tankar och slutsatser om den franska revolutionen – Reflektioner över franska revolutionens viktigaste händelser – kom att länge betraktas länge som en sorts bibel bland liberala tänkare.

Smarta reflektioner är också något som den amerikanska skribenten Fran Lebowitz är en mästare på. Framför allt i tal. Hon är likt Madame de Staël en mästare på att få folk att hänga vid hennes läppar för att lyssna på vad hon har att säga. Om henne får vi höra mer om i veckans program. Vi får också höra om konsten att lyssna, vilket inte alltid hör ihop med att prata. Vi har också tagit en titt på den huvudbonad Madame de Staël föredrog att bära, turbanen. Hur kan man variera sin look med hjälp av sjalar? Vi har talat med designern Iman Aldebe som skapar turbaner och moderna muslimska kläder.

Veckans gäst är Ebba Witt Brattström, litteraturvetare och professor vid Helsingfors universitet.

Musik som spelats i avsnittet