Dragkampen mellan Ryssland och EU

55 min
Om den hårdnande kampen i EU:s östra grannskap. Hör reportage från Kiev om chokladkrig och mänskliga sopor, från Bryssel om risken att EU fastnar i ett geopolitiskt träsk. Hör också om brandbomber och homofobi i Armenien, och Carl Bildt som svarar på frågan: Varför har Sverige gett sig in i den allt känsligare konfrontationen mellan öst och väst?

Det är mycket som står på spel under det toppmöte som hålls mellan EU och unionens östra grannar i Vilnius den 28-29 november.

Länge var det Östliga partnerskapet ett typiskt EU-projekt av stora men ganska luddiga visioner, små konkreta steg och förhandlingsrundor. Men när Ryssland i somras på allvar klev in i ringen blev det som varit en stillsam, byråkratisk process en högst konkret kamp.

I Ukrainas huvudstad Kiev besöker programmets producent Johanna Melén chokladfabriken som blivit något av en symbol för den här kampen. Och hon träffar bland andra Ukrainas före detta försvarsminister Anatolij Grytsenko som säger att läget för en ukrainsk EU-integration aldrig varit så gynnsam som nu.

I Kiev pratar Sveriges Radios Brysselkorrespondent Jens Möller med analytikern Amanda Paul som saknar en tydligt strategi från EU:s sida när det gäller det Östliga partnerskapet.

Hör också en intervju med den armeniska konstnären och musikern Tsomak Oga som fått asyl i Sverige och som nu oroar sig för vad det betyder för hennes land Armenien att man nu valt att gå med i den ryskledda tullunionen i stället för att närma sig EU.

Och så berättar utrikesminister Carl Bildt om hur han ser på framtiden för det Östliga partnerskapet och varför han själv tycker att projektet är så viktigt.

Programledare: Ivar Ekman
Producent: Johanna Melén