Kris, förändring och ömhet

44 min
Vad krävs för att en idé ska få fäste? Större förändring av system och värderingar föregås nästan alltid av en kris konstaterar en av de medverkande i Nya Vågen. Men vad ska till för att vi inte längre ska vara lojala mot det system vi lever i, det som är bekvämt och ger oss det vi vill ha?

Och om tillväxtekonomin ifrågasätts - hur kan då en ny ekonomisk spelplan se ut?
Medverkar gör Anna Borgeryd, företagare och koncernstrateg som nyligen kommit ut med relationsromanen Tunna Väggar som samtidigt är ett manifest för hållbarhet i ekonomi och miljö, Björn Forsberg, statsvetare och författare som bland annat skrivit Omställningens tid och David Jonstad, frilansskribent och författare till bland annat Kollaps. Livet vid civilisationens slut.

Hur är läget i Umeå nu när 2014 närmar sig, året då staden ska vara en av Europas kulturhuvudstäder? Vad händer? Hur går debatten? Vi frågar Sara Meidell, kulturredaktör på Västerbottens-Kuriren.

I sin debutlångfilm Ömheten vill Sofia Norlin berätta om Sverige och vår tid. Filmen följer några ungdomar i Kiruna där marken skakar under fötterna. Författaren och journalisten Ann-Helen Laestadius och kulturredaktionens Karsten Thurfjell har sett filmen som har biopremiär den 6 december.

Programledare är Kerstin Wixe i Luleå