Den fastspända flickan – del 2

51 min
Nora har blivit grovt våldtagen av polischef Göran Lindberg. Hon stålsätter sig för att möta honom i rätten, men bryter ihop efteråt. I den andra delen av dokumentärsviten hamnar Nora i psykiatrins vård. Hon försöker få hjälp med att träffa kvinnlig psykolog. Men överläkaren har andra planer.Den fyrfaldigt prisbelönta dokumentärsviten Den fastspända flickan har lett till en omfatande debatt om ungdomsvården och psykiatrin.

Daniel Velasco: Så jobbade jag med "Den fastspända flickan"

Nora har varit tvångsomhändertagen för sitt självskadebeteende. 17 år gammal prostituerar hon sig, när hon är intagen på ett behandlingshem utan att personalen ingriper. En dag blir hon fastspänd och grovt våldtagen av en av sexköparna; polischefen Göran Lindberg.

– När vi började inspelningarna var våldtäktsmannen fortfarande på fri fot. Det blev en chock för oss när han plötsligt greps och vi fick reda på att det var den tidigare polischefen och så kallade feministen Göran Lindberg.

Den här historien, om vad som hände innan Lindberg greps, har inte kunnat berättas förrän nu, säger programmakaren Daniel Velasco.

Nora heter egentligen något annat.

Ekonomisk research: Jenny Inal.

I dokumentärseriens första del avslöjas vilka förödande konsekvenser ett vårdhem som inte fungerar får för en flicka med självskadebeteende och hur polis och åklagare lättvindigt lägger ner förundersökningar om sexbrott mot en ung flicka, trots att det finns bevis.

Dokumentären sänds i två delar och den första delen sändes den 24 november. 

Daniel Velasco har jobbat på Sveriges Radio sedan 1999 och är sedan 2004 undersökande reporter på Ekot. Dokumentärserien om Nora har rönt stor uppmärksamhet och vunnit flera svenska och internationella priser bla, Prix Europa och Stora Radiopriset. Den var också nominerat till Stora Journalistpriset i kategorin Årets Berättare.

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.06
  Jason Swinscoe - Soda
  The Cinematic Orchestra, London Metropolitan Orchestra
  The Crimson Wing - Mystery Of The Flamingos
  Etikett: Emi
 • 15.11
  Lisa Gerrard, Pieter Bourke - Tempest
  Album: Duality
  Kompositör: Lisa Gerrard, Pieter Bourke
  Bolag: 4 Ad
 • 15.13
  Trent Reznor, Atticus Ross - She Reminds Me Of You
  Trent Reznor, Atticus Ross
  The Girl With The Dragon Tattoo
  Etikett: Mute
 • 15.23
  - Apertura
  Album: Diarios De Motocicleta
  Kompositör: Gabriel Rodiguez
  Bolag: Edge Music
 • 15.28
  - Lago Frias
  Album: Diarios De Motocicleta
  Kompositör: Gabriel Rodiguez
  Bolag: Edge Music