Landsbygdslängtan och Århus i konstens alla färger

35 min
Göteborg är den sydligaste staden på den svenska sträckan av E45:an. Sedan tar den färjan över till danska Jylland, och den här gången följer Kulturradion med - Morris Wikström beger sig till Århus, Danmarks andra stad. Där sjuder det av aktivitet inför 2017, då staden blir en av kulturhuvudstäderna i EU. Han träffar bland andra Jens Erik Sörensen, som varit chef för Århus konstmuseum ARoS i 30 år! Nu avgår han och berättar om sina erfarenheter, om förhållandet till Köpenhamn och hur det har påverkat den konstnärliga verksamheten.

Staden är också Kaospiloternas fäste - en utbildning som startade 1991 för att ge kreativa personer verktyg för att kunna verka som entreprenörer. Konceptet spred sig till flera städer, men efter hand har efterföljarna försvunnit och nu finns utbildningen bara kvar i just Århus. Varför och vad har hänt på de här 20 åren? Vilken betydelse har de idag?

Dessutom, i en tid då urbaniseringen dominerar, är det många kommuner som arbetar hårt för att vända utvecklingen och en av dem är Malung-Sälen. Kulturradions Katarina Wikars åkte dit och träffade holländska familjer som valt att bo i Yttermalung och som sliter för att locka dit fler barnfamiljer.

Och till sist tar Katarina Wikars och industrihistorikern och ekonomen Jan Jörnmark en kaffepaus på resan längs E:45an och reflekterar över den sicilianska staden Gela, start- eller slutpunkten på Europaväg 45.

Programledare: Anneli Dufva

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.03
  Wilco - Art Of Almost
  Album: The Whole Love
  Kompositör: Jeff Tweedy
  Bolag: Anti
 • 14.04
  Curtis Mayfield - Move On Up
  Album: Bend It Like Beckham
  Kompositör: Curtis Mayfield
  Bolag: A-Music