Bokcirkeln del 3 - hur ska det gå för Muminfamiljen?

44 min
Det blåser starka vindar på Muminfamiljens ö. Mumintrollet har flyttat hemifrån, men hur mår han egentligen? Vad är den mystiske fiskarens hemlighet? Och kommer Muminmammans och Muminpappans äktenskap att hålla? Nu läser vi ut Tove Janssons Pappan och havet, tillsammans med författarna Lena Andersson och Philip Teir.

En inlevelseförmåga utöver det vanliga - det har den tjeckiska författaren Petra Hulova. I fjol kom hennes bok Allt detta tillhör mig på svenska, där hon ger kött och blod och liv till fem mongoliska kvinnor som hade hon själv genomlevt deras öden. Nu är Petra Hulova aktuell med För medborgarnas bästa, där hon skildrar sammetsrevolutionen 1989 genom en romanfigur med ett renlärigt, kommunistiskt öga. Jenny Aschenbrenner åkte till Prag för att träffa författaren.

Ingen har kommit så nära de människor som på nära håll upplevde kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986 som Svetlana Aleksijevitj. Hennes möten med de som för alltid lever med följderna av katastrofen samlades i boken Bön för Tjernobyl. Nu har det kommit en ny utbyggd version av boken på svenska, och Fredrik Wadström har träffat Svetlana Aleksijevitj.

Och om Muminfamiljen har det lite kämpigt, utkastade på en ö i havet, kanske de kan trösta sig med en rad från den ryska sångaren Vladimir Vysotskij: "...ur skummet från den svarta, salta strömmen, kröp kärleken försiktigt upp på land..." Till alla er ute på öar av något slag - lyssna när Sofia Berg-Böhm och Stefan Ringbom besöker Lundströms och sjunger "Balladen om kärleken."