Uthängd som pedofil: "Man måste känna någon på Google"

19 min
Verkligheten fortsätter berätta om uthängningshärvan på nätet med 50-talet drabbade och som resulterat i 100-tals polisanmälningar. Men varför läggs de ner av polisen? Och varför är det så svårt för en privatperson att ta bort de falska hemsidorna, trots att de ligger på nätjätten Googles egna plattformar?

I programmet "Sa upp sig från jobbet – hängdes ut som pedofil" berättade Verklighetens Magnus Arvidson om göteborgaren som fått falska hemsidor utlagda på nätet i sitt namn där han beskriver sig själv som pedofil, mördare och psykiskt sjuk.

Programmet fick stor uppmärksamhet och nyheten spreds till bl a Aftonbladet, Expressen och Göteborgs-posten.

Men han är långt ifrån ensam. Det handlar om en hel härva som pågått i åtta år. Ett 50-tal kan vara drabbade, allt ifrån advokater och affärsmän till en hårtransplantör och en sjuårig flicka. Alla har på något sätt haft samröre med en och samma man.

Men trots att hundratals polisanmälningarna har gjorts har det inte lett någon vart – förrän nu. En förundersökning har inletts och kammaråklagare Niklas Högdén bekräftar att en person är skäligen misstänkt. 

I Verkligheten ikväll hör du kammaråklagaren berätta mer, men också svar på frågan varför polisanmälningarna fram tills nu har lagts ner.

Dessutom om hur svårt det är som privatperson att få bort de falska hemsidorna från nätet. IT-experten och journalisten Peter Forsman, som själv blivit uthängd som pedofil när han granskade den utpekade mannen, berättar att han fått bort sina sidor för att han känner folk på Google. Istället uppmanar han de drabbade att vara aktiva på nätet med inlägg som kan konkurrera ut de falska hemsidorna i sökmotorerna.

Det kan också hjälpa med stor medial uppmärksamhet, säger Peter Forsman. Enligt vår huvudperson är det precis vad som nu har hänt. Efter att Verklighetens program om honom sändes försvann plötsligt flera av bloggarna där han hängs ut i eget namn.

I programmet svarar Google på kritiken. Verkligheten har under en veckas tid sökt den misstänkta mannen och informerat om anklagelserna mot honom, både via hans juridiska ombud i Sverige, hans olika företag och mejladresser utan resultat.

Musik som spelats i avsnittet

 • 18.03
  Arcade Fire - Afterlife
  Album: Afterlife
  Kompositör: Will Butler, Win Butler, Regine Chassagne, Jeremy Gara, Tim Kingsbury, Richard Reed Parry
  Bolag: Universal Music
 • 18.11
  Bangs (Sv), Ottilia Säll - My Own Blood (Radio Edit)
  Album: My Own Blood
  Kompositör: Julius Duhs, Robin Svensk, Ottilia Säll
  Bolag: Rotate
 • 18.21
  Abidaz, Robyn - Nitti5
  Album: Nitti5
  Kompositör: Can Canatan
  Bolag: So Blue Music