Nya Vågen om Skapande skola, Hedenhös och Salome

44 min
Skapande skola är den regeringsreform som kulturministern brukar framhålla som den viktigaste på kulturområdet. Skolbarn över hela landet ska genom den få träffa och skapa med hjälp av professionella utövare inom olika kulturområden. Men blev det som det var tänkt? På tisdagen presenteras en rapport om Skapande skola gjord av Myndigheten för kulturanalys. I Nya Vågen diskuteras den av Cecilia Magnusson (M) och Gunilla Carlsson (S), båda från riksdagens kulturutskott, och Ulla Wiklund, musiker och kompositör som under många år jobbat för att kulturen ska få ta plats i skolan.

Barna Hedenhös är trippelaktuella. Julkalendern har just börjat på SVT, böckerna kommer i nyutgåva och originalteckningarna av skaparen Bertil Almqvist visas i en utställning på Göteborgs konstmuseum. Där finns också de teckningar som har dragits in av förlaget, som tyckte att de framställde amerikanska urinvånare på ett nedvärderande vis. Vår reporter Morris Wikström tar reda på hur nutida Hedenhös förhåller sig till originalberättelserna från mitten av förra seklet.

Stjärnsopranen Nina Stemme gästar Kungliga operan och spelar Salome. Under de knappa två timmar Strauss opera pågår ska hon både hinna dansa erotisk slöjdans för sin styvfar och få Johannes döparens huvud serverat på ett silverfat. Hur hon klarar detta diskuterar kritikerna Per Feltzin, Ella Petersson och Eric Schüldt som var på premiären i helgen.

Programledare: Andreas Lindahl

Producent: Thorbjörn Karlsson