Prinsen av Gamla Stan

28 min
Sent om kvällarna, då turistbutikerna i Gamla Stan i Stockholm sen länge släckt och stängt för dagen. Då lyser lamporna fortfarande i Eddis loppis. Det är svårt att se in i butiken för fönstren är fyllda av prylar och bråte. Men om man gläntar på dörren så öppnar sig en värld full av egenheter. Möt Professorn, Semlan, Murarn och Poeten.

Nypontet i kastrullen hålls varmt under en hög med filtar, det luktar pannkaksos och snart börjar Eddies 72-års kalas. Stenåldersmackor och pannkakstårta står på menyn. Loppisbutiken har möblerats om så att gästerna ska få plats någonstans. Edward Grahn driver "Eddis Loppis" i gamla stan, butiken har funnits sedan åttiotalet och innan det blev en loppis på så drev Eddie klubb i källaren. Han stod bakom en mängd legendariska stockholmsklubbar så som Frid och fröjd och Klubb två. Eddie är en stockholmslegend men ett stort nätverk av människor runt omkring sig.

Det är bland annat dom som kommer och besöker hans loppis eller ringer på telefonen och lämnar lägesrapporter. Om det inte är Eddie som svarar så får den som ringer lämna en hälsning genom, Alex, Birgitta,  eller Anna. Det är bara några av alla dom som hjälper Eddie i butiken. "Prinsen av Gamla Stan" är en dokumentär om en loppisbutik och en mötesplats av Tove Palén.

Under jul och nyår har redaktionen ledigt och kommentarsfältet är stängt.

God jul!

/Håkan, Ylva, Marie-Jeanette och Robert på P1 Dokumentär

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.03
  Esbjörn Svensson - Fall
  Album: Solo Flights
  Kompositör: Esbjörn Svensson
  Bolag: Fairground
 • 15.06
  Esbjörn Svensson - Dream
  Album: Solo Flights
  Kompositör: Esbjörn Svensson
  Bolag: Fairground
 • 15.08
  Bono, Frank Sinatra, Patrick Williams - I've Got You Under My Skin
  Album: Duets
  Kompositör: Cole Porter
  Bolag: Capitol
 • 15.11
  Veronica Maggio - Måndagsbarn
  Album: Måndagsbarn
  Kompositör: Kihlen, Veronica Maggio
  Bolag: Universal Music