Julaftonsmorgon med Kjell Albin Abrahamson

Här finns inget ljud
Är det verkligen som det står i Apostlagärningarna: Giva är bättre (saligare) än taga. Också perserkonungen Artaxerxes var (enligt Plutarkos) av samma åsikt: Det är konungsligare att giva än taga.

Om det stämmer varför upplever vi en sådan julångest vid inköp av julklappar? Enligt undersökningar är julklappsshoppandet julens mest stressande timmar, framför allt för män. Hur har det blivit så? Har vi redan allt vad vi behöver?

För vill man träffa riktigt lyckliga människor ska man besöka soptippen, återvinningsstationen. Dit kommer folk med gamla möbler, elektronik och de inte bara låter glada utan man hör i kommentarerna att dom verkligen är lyckligare när de blivit av med möbler och husgeråd, lampor och bokhyllor som verkar helt användbara.

Och vad är godhet egentligen? Gör vi alltför ofta de goda gärningarna för vår egen skull?

Det här är frågor som kommer att diskuteras i en direktsändning från Malmö på julaftons morgon. Programledare är Kjell Albin Abrahamson, och bland gästerna märks: Ann Aldén, präst i Malmö, Anna Redman, studerande som startat ”Karmakontot”, Arvid Erlandsson, forskare på Lunds universitet med inriktning på välgörenhetens psykologi samt Morgan Olofsson, kommunikationschef på Röda Korset.