Vad vill Putin?

56 min
Om en ledare på jakt efter en idé. En jakt som hittills mest lett till splittring och som gjort Putin till Svarte Petter i omvärldens ögon. Vad vill han med sina intriger i Ukraina och Syrien? Vart för han Ryssland med allt prat om homosexualitet och kyrkan? Konflikt sänder direkt från Moskva om mannen som på en gång verkar så mäktig - och så svag.

HÄR FINNS HELA INTERVJUN MED ANDERS ÅSLUND

 - Vilka är vi - ryssländare? Vilka vill vi vara? Det är frågor som allt oftare hörs i vårt samhälle.

Så sa Rysslands president Vladimir Putin under ett tal han höll i september. En del såg det som ett slags linjetal - som faktiskt delvis gav svar på den stora fråga, Vad vill Putin? Eller i alla fall, Hur tänker han?
- Vi har lämnat den sovjetiska ideologin bakom oss, det är omöjligt att ta den tillbaka. Anhängare av extrem konservatism, som hyllar hur det var i Ryssland före 1917 är också fel ute - precis som förespråkarna för västerländsk ultraliberalism, sa Putin vidare.
Så vad ska Ryssland välja i stället?

Konflikt sänder från Sveriges Radios kontor vid Trädgårdsringen i Moskva. Medverkande är Fjodor Lukjanov, chefredaktör för tidskriften Russia in Global Affairs; Anna-Lena Laurén, korrespondent för Svenska Dagbladet samt finländska Hufvudstadsbladet, som också har skrivit flera böcker om Ryssland och före detta Sovjet. Med på Skype från Ukrainas huvudstad Kiev finns också Sveriges Radios Moskvakorrespondent - Maria Persson-Löfgren.

De senaste två åren har varit dramatiska i Ryssland, och många har börjat undra vart Putin för det land han leder sedan nära 14 år. För så lite som två år sedan var det stora demonstrationerna just vid den här tiden, som gav många hopp om förändring. Men de slogs i stället ner och ebbade ut. Sedan följde fängelsedomarna mot aktivisterna i Pussy Riot för deras regimkritiska punkbön i Moskvas frälsarkatedral. Och så har en rad lagar väckt uppståndelse,  inte minst den så kallade "antihomolagen".

Vad är allt detta tecken på? Johanna Melén träffade bland andra Pussy Riot-medlemmen Jekaterina Samutsevitj, tidigare Jeltsin-medarbetaren Georgij Satarov, samt journalisten och författaren Anna Arutunjan för att få svar på den frågan.

Ett annat område där det hänt mycket är i Rysslands relationer med omvärlden. För ett par månader sedan gjorde ju Putin något av en diplomatisk kupp och lyckades sätta stopp på USA:s planerade anfall mot Assad-regimen i Syrien. Det här fick till och med tidskriften Forbes att utse Putin till världens mäktigaste man nyligen. Ryssland också spelat en stor roll i förhandlingarna kring Iran. Men när det gäller Rysslands utrikespolitik så är det förstås Ukraina som är i blickfånget just nu.

För att redan i denna utveckling träffade Konflikts Johanna Melén dels oppositionspolitikern Vladimir Ryzjkov - som i Putins mer aggressiva och Västkritiska utrikespolitik ser något mycket farligt - och dels ringde hon Natalja Narotjnitskaja, historiker och utrikespolitisk analytiker som står president Vladimir Putin nära - som förstås ser saken mycket annorlunda.

Hör också ekonomen och Rysslands-kännaren Anders Åslund, som var inblandad i att försöka reformera den ryska ekonomin på 90-talet. Han forskar idag i USA, men följer Ryssland nära och skriver bland annat regelbundet i tidningen Moscow Times. Konflikts Ivar Ekman intervjuade honom.

Producent: Ivar Ekman
ivar.ekman@sr.se
Programledare: Johanna Melén
johanna.melen@sr.se