Svenska insekter på menyn

20 min
Larver, insekter och spindlar är både nyttig, ekonomisk och klimatsmart mat. Följ med Vetandets värld på jakt efter ätliga insekter i de svenska skogarna. Bytet blev en burk larver som tillagades i stekpanna med en klick smör. Fältentomologen Åke Lindelöw tyckte det smakade krispigt.

 På flera håll satsas det stort på att få fler att äta småkryp. I maj håller lantbruksuniversitet i Wageningen en stor internationell konferens där forskare, politiker och representanter från matindustrin ska träffas för att diskutera framtiden för insekter som föda. Trots det är försäljning av insekter som mat i butiker och på restauranger inte tillåtet inom de flesta länderna i EU.

  I Sverige rekommenderar livsmedelsverket att företag som vill börja sälja insekter ska avvakta tills bestämmelserna om så kallade "nya livsmedel" har reviderats.
 – Förhoppningsvis ska det nya förslaget presenteras någon gång i april, säger Zofia Kurowska som är statsinspektör vid livsmedelsverket.

  Den som ändå är sugen på att prova kan ge sig ut i skogen redan i dag. Mellan barken och stammen på fällda träd och stubbar döljer sig massor av ätliga skalbaggslarver som timmerman, barrträdslöpare och plattbagge. Enligt Åke Lindelöw är de ofarliga att äta om de tillreds innan man stoppar dem i munnen.
 – Hellre att man äter insekter som är uppvärmda, alltså stekta eller kokta eller vad som helst, så att man inte äter dem råa och får i sig mikroorganismer och sådant som man inte tål, säger han.

 Vi stekte larverna i matsalen på Åke Lindelöws institution och väckte lokalvårdaren Sirirat Akkasoons nyfikenhet. Hon kommer ursprungligen från Thailand, där insekter bokstavligen är vardagsmat.
  – Vi friterar insekterna i olja, och så brukar man ha soja i sprejflaska och speja på dem. Och så lite vitpeppar, berättade Sirirat Akkasoon.

Musik som spelats i avsnittet

  • 12.10
    Terry Riley - A Rainbow In Curved Air
    Terry Riley
    A Rainbow In Curved Air
    Etikett: Columbia