Vi firar inte jul

30 min
Mjuka änglar och glittriga tomtemössor. Julen är här - och den genomsyrar nästan allt. Men hur är det att möta allt det här när man själv inte är - och inte vill vara - en del av det?

 I Barnen idag möter vi barn som av religiösa skäl inte firar jul alls – eller som bara är med på ett litet hörn.

-Julen tar ju så stor plats. Ändå är det är ingen stor grej för mig. Det är något som andra firar – inte vi. 
Så säger Alessandro Stigedal-Ageno, 13 år, vars familj är Jehovas vittnen. De firar inte jul, eftersom de inte tror att Jesus föddes under julen:

-Vi får många frågor om julen från kompisar. Många förstår när jag förklarar varför vi inte firar, men en del säger att vi har en jättetråkig religion, berättar Bianca Stigedal-Ageno, 11 år.

-Men en gång när en lärare ville tvinga mig att sjunga julsånger, var det fler i min klass som ville skydda mig och som hjälpte mig att slippa, fyller Alessandro i.

Alessandro, Bianca och deras lillasyster Emilia, 8 år deltar inte alls i de aktiviteter i skolan som har med jul att göra. Medan Noor Sharif, 11 år från Nyköping väljer att hänga på – trots att hon som muslim inte heller firar jul egentligen:

-Jag dansar med runt granen ändå, även om det känns lite fjantigt. Men om hela skolan gör det - varför ska inte jag?

I området Brandkärr i Nyköping, där Noor bor, har föreningen Verdandi öppet hus under julhelgen och alla som vill, oavsett tro,  är välkomna dit:

-Vi går dit på julafton och äter julbord och pysslar. Men det känns ändå bara som en vanlig dag.

Producent Jonna Berglund.

Extramaterial:

Här kan du också höra gymnasieungdomarna som väljer att hjälpa hemlösa i samband med jul. Niklas Ahlmark och Aisha Ahmed  går sista året på Rudbäck gymnasieskola i Sollentuna, programmet International Baccalaureate. I kursplanen ingår volontärarbete på minst 50 timmar, men den tidsgränsen är sedan länge passerad. Nu under hösten har de och klasskamrater även på fritiden jobbat med att fylla ryggsäckar med filtar, kläder och hygienprodukter. Målet är bland annat att ge hemlösa i närområdet en egen liten julafton i samband med helgerna.