Jävla vitskallar!

47 min
Runt den svenska korvmojen i Fuengirola i södra Spanien hänger svenska invandrarungdomar. Alldeles intill ligger El Colegio Sueco, den Svenska Skolan. Där går 250 elever varav många får underkända betyg i både spanska och svenska. Nästan ingen kan tillräcklig spanska för att komma in på spansk högskola.

 
Varje år lämnar tusentals människor Sverige för ett nytt liv som invandrare i Spanien. 2002 när Jävla vitskallar spelades in sökte sig många till just Fuengirola där det finns svenska kvarter med svenska kyrkor, svenska restauranger, svenska livsmedelsaffärer, svensk sjukvård, svenska tandläkarmottagningar och en stödgrupp för svenska alkoholister. 

Ofta hamnar de ungdomar som har svensk bakgrund i bråk med helspanska ungdomar, trots att de själva är födda i Spanien eller har bott där större delen av sina liv. 

 – När jag bodde i Sverige var jag jätteirriterad på invandrare som inte lärde sig svenska. Nu är jag exakt likadan själv, jag kan inte ett ord spanska, säger Carola som är en av dom 25 000 svenskarna på Costa del Sol.

Jävla vitskallar har belönats med följande priser:
Stora Journalist priset - Årets berättare 2003
Juryns motivering: ''För sitt enkla och geniala sätt att ge perspektiv på begrepp som minoritet och integration genom att skildra utvandrade svenska ''vitskallar'' i Spanien.
Samt: Ikaros priset 2003 och Stora radio priset 2003

En dokumentär om invandring och segregation av Daniel Velasco.

 
Återresan 2010!
Daniel Velasco har träffat Victor Marko en av killarna som rappar i dokumentären och ringt upp Lena som numera bor i Ljungby.

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.03
    LISA NILSSON - TVÅ UTBRUNNA LJUS
    Album: VIVA
    Kompositör: HENRIK (2) JANSSON, LISA NILSSON
    Bolag: DIESEL