Konsert #4 från Beethoven & Beyond

Här finns inget ljud
Ikväll direktsänds den sista av de fyra konserterna från Beethoven & Beyond. På menyn står Beethovens Symfoni 8 i F-dur och 9 i d-moll. De två tonsättarna som fick i uppdrag att tolka Beethovens två sista symfonier är Katarina Leyman, Norrlandsoperans hustonsättare, och Mirjam Tally, före detta P2:s artist.

Katarina Leyman är Norrlandsoperans hustonsättare. För Leyman, som också studerat målning och skulptur, är bilder ofta formskapande element även i hennes musik. Genombrottet blev Esa-Pekka Salonens och Helsingfors Stadsorkesters uruppförande av Solar Flares. Så här berättar hon om det nya verket Roller Coaster, Super 8:

– När jag blev kopplad till Beethovens Symfoni nr 8 började jag först leka med de associationer som själva figuren 8 väckte. Tankarna gick till evighetssymbolen 8 och även till den typ av berg- och dalbana som kallas Superåtta. En sådan åkattraktion fanns på Liseberg i Göteborg och var en favorit för mig som barn. Berg- och dalbanan gav mig även associationer till livet med dess toppar och dalar. Där man aldrig vet vad som komma skall. Jag försöker fånga den upprymdhet och oro man kan känna på en sådan åktur, nöjesparkens eller livets äventyr.

Mirjam Tally, född 1976 i Tallinn, Estland, kom till Sverige och Visby 2006. År 2000 tog hon examen som elev till Lepo Sumera vid Estlands Musikakademi. Hennes musik har spelats världen över, bland annat på Venedigbiennalen 2008 och ISCM:s världsmusikdagar i Litauen 2008 (genombrottsverket Turbulence). Åren 2005 och 2006 var hon composer-in-residence på Visbys internationella tonsättarcentrum och 2009–10 dito på Sveriges Radio P2. Om stycket som nu uruppförs berättar hon så här.

– Lamentutgår från Beethovens Symfoninr 9. Ett recitativ i cellostämman i fjärde satsens inledning blev grundmaterial till hela stycket. Jag har tagit fram den lyriska sidan av Beethoven, kanske inte den allra mest typiska egenskapen i hans stil, men eftersom jag tyckte att all kamp och det fyrverkeri som ofta får beskriva hans musik, kändes lite ovidkommande i det här sammanhanget. Jag har upprepade gånger lagt ut utdrag av cellorecitativet i olika register, så att det blir till ett slags mantra. Detta förtätas med övertoner och klusterlinjer, som ackompanjemang. Detta mantra blir flera gånger avbrutet med fanfarer, som faller som en skugga över det lyriska elementet.

Presentatör: Sara Norling

19:00-21:59 P2 Live: Beethoven & Beyond del 4 från Umeå
Konsert med Norrlandsoperans symfoniorkester.
Solister: Susanna Levonen, sopran, Elisabeth Jansson, mezzosopran, David Danholt, tenor och Vazgen Ghazaryan, bas.
Norrlandsoperans kör, Umeå studentkör och medlemmar ur Oratoriekören. Dirigent: Rumon Gamba.
1. Katarina Leyman: Roller coaster: Super 8.
2. Ludwig van Beethoven: Symfoni nr 8 F-dur.
3. Mirjam Tally: Lament.
4. Ludwig van Beethoven: Symfoni nr 9 d-moll.
Direktsändning från Norrlandsoperan, Umeå.

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.06
  Katarina Leyman - Roller Coaster: Super 8
  Norrlandsoperans Symfoniorkester (Ork), Rumon Gamba (Dir)
 • 19.20
  Ludwig Van Beethoven - Symfoni nr. 8 F-dur op. 93
  Norrlandsoperans Symfoniorkester (Ork), Rumon Gamba (Dir)
 • 20.24
  Mirjam Tally - Lament
  Norrlandsoperans Symfoniorkester (Ork), Rumon Gamba (Dir)
 • 20.40
  Ludwig Van Beethoven - Symfoni nr. 9 d-moll op. 125
  Norrlandsoperans Symfoniorkester (Ork), Norrlansoperans Kör (Kör), Umeå Studentkör (Kör), Oratoriekören (Kör), Susanna Levonen (Sop), Josefina Andersson (Alt), Jonas Durán (Ten), Daniel Hällström (...