Internet en språngbräda för Afrika

20 min
Mobiltelefoni innebar en revolution i Afrika och nu spås internet inom kort få samma roll. Ett verktyg i var mans hand oavsett hur fattig du är. I Senegal finns redan ett callcenter som sköter taxibokningar på svenska.

Bredbandsuppkopplingar söder om Sahara är fortfarande dyrast i världen men utvecklingen går mycket fort och i städerna är mer än varannan person idag nätanvändare.

Dagens Vetandets Värld tar oss med till Dakar i Senegal och ett svensktalande callcenter. Efter bara sju månaders svenskundervisning började Awa Ndiaye jobba på det svenska företaget Samres callcenter i Dakar. Idag är hon en av mer än 50 kolleger som sköter taxibokningar åt sjukpensionärer i Sverige. Hon är en del av en ung generation senegaleser för vilka framtidens jobb finns på internet.

Bloggaren och nätaktivisten Cheick Fall tror på en internetrevolution i Afrika. Han startade en sajt som i realtid följde presidentvalet för ett och ett halvt år sedan och som kunde presentera ett korrekt valresultat redan på valnatten och långt innan de officiella siffrorna kom ut. Och Patrick Jiminaga arbetar på ett företag som med hjälp av internet och mobiltelefoni håller koll på när toaletterna på Dakars 300 skolor måste städas.