Om precisionen i språket - med Anne Carson och Thomas Tidholm

44 min
Älskad, kritikerhyllad, nobelpriskandidat, en beroendeframkallande författare, en poet i världsklass... Lovorden haglar, så - hur är hon då? Marie Lundström har varit hemma hos Anne Carson, i Ann Arbour, Michigan.

Han är en mästare i det korta textformatet, författaren Thomas Tidholm, och med känsla för rätt ord i rätt ögonblick. Nu är han aktuell med sin nya bok Hilding Kvists minnen, och hälsar på hos Lundström.

Och så har vi kryddat med lite skam & skuld. Vad har egentligen skammen för funktion i litteraturen? Har vågen av bekännelseböcker befriat oss från skam? Litteraturvetaren Kari Lövaas har gått på djupet med frågan i sin bok Och de såg att de var nakna, och hon intervjuas av Jenny Aschenbrenner.

I författaren Pooneh Rohis debutroman Araben tycks alla vara tyngda av skuld. Det unga kvinnliga berättarjaget, såväl som den man som vandrar längs stadens gator med en fullkomligt felaktig och ofrivillig identitet som "arab". Fredrik Wadström har fikat med Pooneh Rohi

Och så ska det avgöras vem som har vunnit finmössan från New York! Vi bad ju er lyssnare att skicka in era tre vanligaste repliker, sådana man upprepar så ofta att de blir en del av ens person. Tack för alla underbara svar! Vi har läst era repliker med glädje och förfäran, och nu ska en vinnare utses...

Musik som spelats i avsnittet

 • 08.05
  Robert Burger - In The Yard
  Album: City Of Strangers
  Kompositör: Bobert Burger
  Bolag: Tzadik
 • 08.11
  Astor Piazzolla - Libertango
  Yo-Yo Ma, Nestor Marconi, Leonardo Marconi, Antonio Agri, Horacio Malvicino, Hector Console
  Soul Of The Tango
  Etikett: Sony