Marijuana – en gräsligt uppskattad (livs) stil

55 min
I veckans STIL ska vi bege oss in i drogdimmorna för att undersöka hur marijuana har kommit att genomsyra en så stor del av den amerikanska kulturen. Där har denna växt sedan länge frodats. Den förekommer flitigt i det tidiga 1900-talets jazz, bland 50-talets beatniks, 60-talets hippies och har fortsatt att växa vidare där den idag självklart förekommer i dagens filmer och tv-serier. Den har till och med spritt sig ända in i Vita Huset. Hur det kommer sig berättar vi i veckans program.

Till skillnad från Sverige så ingår marijuana i en amerikansk berusningstradition. Där har man också betraktat bruk av cannabis som en sorts revolthandling mot det etablerade samhället. Många av dess största förespråkare har varit en hel del nördiga hippieskägg. Men långt ifrån alla. Aldrig tidigare har marijuana varit så vanlig och vardaglig och överallt förekommande, även i USA.

”Som det har rapporterats om, så rökte jag gräs när jag var ung... Jag tror inte att det är farligare än alkohol”. Det sade alldeles nyligen USA:s president Barack Obama i en intervju i tidningen New Yorker. Detta med anledning av att man i USA börjar lätta på lagstiftningen kring drogen. I drygt 20 amerikanska delstater är idag cannabis tillåtet för så kallat ”medicinskt bruk”. Det vill säga det krävs läkarintyg för att man ska kunna få köpa röka som lindrar smärta, vid till exempel cancerbehandlingar eller reumatism. Men sedan den 1 januari år tillåter den amerikanska delstaten Colorado invånare över 21 år att köpa cannabis i ”rekreationssyfte”. För nöjes skull, helt enkelt. En miljon dollar kammade butikerna som sålde gräs hem – första dagen. Anledningen till islossningen i synen på drogen handlar inte bara om att vem som helst ska få röka på. Majoriteten av de som åker dit för innehav och försäljning är svarta och latinos, ofta unga och fattiga killar. De hårda fängelsestraffen står inte i proportion till de ringa brotten, skulle man kunna säga.

Men många är förstås exalterade. Inte minst entreprenörer av olika sorter. Vi har talat med en uppfinningsrik sådan i Colorado som valt att starta ett annorlunda Bed and Breakfast-ställe. Entreprenör är även Rohan Marley, son till reggaemästaren och den välkände marijuanaförespråkaren Bob Marley. Rohan Marley driver idag en kaffeplantage. Om hur det vara att växa upp i en familj där den söta röken var vanligt förekommande har vi talat med honom om. Vi har också ringt upp ena halvan i komikerparet Cheech and Chong som består av Tommy Chong och Richard ”Cheech” Marin. 1978 gjorde de braksuccé med filmen Up In Smoke. En milt uttryckt buskisliknande film om att konsumera marijuana (låt säga så här: en bil tillverkad helt och hållet av cannabis har en viktig roll i filmen). De är fortfarande aktiva, både som komiker och gräsrökare. Vi tar också upp frågan varför marijuanas främsta förespråkare alltid varit män.

Veckans gäst är Kristofer Andersson, journalist och redaktör för bon.se

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.18
  Bob Marley, The Wailers (Jamaica) - Put It On
  Album: African Herbsman
  Kompositör: Bob Marley
  Bolag: Trojan
 • 10.23
  Cab Calloway - Minnie The Moocher
  Album: Jazz Classics In Digital Stereo ( 3): New York
  Kompositör: Cab Calloway, Clarence Gaskill, Irving Mills
  Bolag: Bbc