Nesser, Arbabi och älskaren – ny bokcirkel i Lundströms Bokradio

44 min
”Hon vet. Inför hans okunnighet vet hon plötsligt: hon ville ha honom redan på färjan. Hon vill ha honom, alltsammans berodde enbart på henne.” Det är en sexskandal! Berättelsen om en 15-årig, vit, fransk flickas erotiska relation med en ung, stormrik kines. Platsen är den tidigare franska kolonin Indokina. Värmen är tryckande. Följ med in i Margurite Duras suggestiva romanklassiker ”Älskaren”, i Lundströms Bokradios bokcirkel.

- Jag är spännande nog lite rädd för boken. Duras har en skoningslös blick på vår åtrå och det vi kallar kärlek. Jag gråter en massa medan jag läser - det är ohyggligt bra, säger programledaren Marie Lundström.

Läskamrater den här gången är, förutom Lundström själv då, den flerfaldigt prisbelönte författaren Håkan Nesser och dramatikern och regissören Farnaz Arbabi, vars senaste uppsättning av pjäsen ”Jag ringer mina bröder” haft stor framgång.

Men programmet rymmer fler visioner än bokcirkeln, det blir dessutom kampdikt.  Johan Svedjedal guidar oss genom ett 60-och 70-tal fyllt av politisk dikt och så träffar vi Jenny Wrangborg, poeten som gör begrepp som facklig aktivitet och stämpelklocka till lyrik. 

Och som en present så dyker skådespelaren Robert Fux upp på ett torg i Skärholmen och läser ur debutanten Sanna Hartnors bok Hamnen.

Musik som spelats i avsnittet

 • 08.05
  Jj - Let Go
  Album: Let Go
  Kompositör: Jj
  Bolag: Sincerely Yours
 • 08.07
  Nick Cave, Warren Ellis - Song For Jesse
  Nick Cave, Warren Ellis, Matt Dunkley
  The Assassination Of Jesse James By The Coward Robert Ford
  Etikett: Mute