Alice Babs om musikens sound

20 min
I tisdags gick Alice Babs bort, 90 år gammal. I Vetandets värld får vi höra henne i ett program från 1974, ett av de allra första Vetandets värld-program som sändes, i samtal med Maj Ödman om musikens "sound". Det blir starten på Vetandets världs firande av 40 år i Sveriges Radio.

Programmet som sändes 1974 kom till med anledning av att Duke Ellington, som Alice Babs både samarbetat med och beundrade stort, just givit ut en bok: Jag älskar musik. Temat i Vetandets värld den veckan var "ljud".

Vetandets värld är ett av Sveriges Radios äldsta program och började sändas hösten 1974. Form och innehåll har varierat lite under åren, men programmet har alltid fokuserat på vetenskap, kunskap och nyfikenhet, och sändningstiden har alltid varit vid lunchtid vardagar.

Under 2014, då programmet alltså fyller 40, kommer vi att titta lite extra i skattkistan som vårt arkiv från de här decennierna blivit, och reprisera väl valda delar. Först ut blir samtalet mellan Alice Babs och programledaren Maj Ödman.