Kampen om västafrikas fisk

20 min
I Senegal är fiske en mycket viktig näring. Samtidigt finns det mindre fisk än någonsin i havet och kampen om fisken hårdnar allt mer.

Trots att landets nya president kastat ut de flytande fiskfabrikerna som dammsuger havet så räcker det inte. Andra trålare fiskar illegalt och spanska och franska fartyg registrerar sig som senegalesiska för att kringgå lagstiftningen. Paradoxalt nog är det allra största problemet att de små, lokala fiskebåtarna står för hela 80% av den totala fångsten.

Överallt på det västafrikanska landet Senegals stränder ser man de så kallade pirogerna. Det är långa, smäckra båtar målade i klara färger. De ser genuina ut och är sinnebilden av ett småskaligt och uthålligt fiske. Men den bilden stämmer inte med verkligheten. Det är nämligen de småskaliga kustnära fiskebåtarna som står för en absolut majoritet av all fisk som fångas, berättar Gaoussou Gueye på organisationen CAOPA.

Båtarna har blivit för många och de flesta fiskarna följer inte de regler som finns, berättar kommendörkapten Malick Ndiaye. På grund av att det finns allt mindre fisk i senegalesiska vatten så tvingas nu pirogerna iväg på allt längre resor till grannländerna för att fylla sina kylrum.

Samtidigt växer missnöjet med hur EU-fartyg nu under senegalesisk flagg fortsätter fiska, trots att Senegal sagt upp de kritiserade avtalen med EU:s fiskeflottor, efter kritik om att de dammsuger vattnen utanför Afrikas kust. En lösning på fiskbristen kunde vara fiskodlingar på land, men för det saknas pengar, berättar Dr Féning Séne på Aquaculture National Agency (ANA).