Britney Spears – pophistoriens största syndabock

54 min
Britney Spears (1981-) kan i dagarna fira femton år som artist. Eller kanske snarare som fenomen. Med sitt debutalbum ...Baby One More Time blev hon 1999 inte bara till en av världens mest framgångsrika debutanter någonsin, bara 17 år gammal. Hon blev samtidigt någon vars stil - eller brist på stil - ALLA kunde ha synpunkter på. I veckans STIL berättar vi mer om henne, och varför modeskaparen Miuccia Prada valde att spela Britneys Spears nya låt Work Bitch under sin senaste visning.

Så sent som 2012 toppade Britney Spears finanstidningen Forbes lista på det årets bäst betalda kvinnliga artister. Men inte bara tack vare musiken. Britney Spears blev snabbt till ett varumärke som kunde sälja en hel del. Hennes fjorton (!) olika parfymer är alla bästsäljare.

För Britney Spears blev snabbt långt mer än en popstjärna. Hon blev en person som många plötsligt kände sig tvungna att förhålla sig till. Var hon en bra förebild? En dålig? Ja, vad stod hon egentligen för? Den unga, och vältränade, Britney Spears lyckades nämligen blanda oskuld och sex, kyskhet och kättja på ett sätt som fick det att koka i huvudet, på både fans och fiender. Och det på mindre än fyra minuter.

I programmet har vi mött en av hennes låtskrivare, Alexander Kronlund, som berättar vad samarbetet med Britney gett honom, förutom en lägenhet. Vi har också träffat sångerskan Nina Ramsby som, i likhet med Britney Spears, har rakat av sig håret en gång i tiden. En symbolhandling som hon berättar mer om i programmet. 

Just nu, och i två år framåt, kan man se Britney Spears uppträda i Las Vegas med en show med titeln Britney, Piece of me. Det är en 90 minuter lång föreställning i vilken hon framför en färgsprakande kavalkad av sina hitlåtar genom åren. Låtar vars texter lyder: ”smaken av dina läppar får mig i spinn, du är ett gift och jag är under påverkan” och: ”jag vet inte hur jag ska kunna leva utan din kärlek, jag föddes för att göra dig lycklig”. Om vikten av låttexter har vi talat med den firade artisten Jenny Wilson som för sin skiva Demand the Impossible! har fått hela sju Grammisnomineringar, däribland som – ja, ni fattar – årets textförfattare.

Veckans gäst är Malena Rydell, musikkritiker och chefredaktör för magasinet Arena.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.26
  Nina Ramsby, Martin Hederos - Och Nu Gör Ingenting Ont
  Album: Jazzen
  Kompositör: Sade Adu, Janusz Podrazik
  Bolag: Amigo
 • 10.36
  Jenny Wilson - Pyramids (Rose Out Of Our Pain)
  Album: Demand The Impossible
  Kompositör: Jenny Wilson
  Bolag: Sony
 • 10.43
  Jenny Wilson - Restless Wind
  Album: Demand The Impossible
  Kompositör: Jenny Wilson
  Bolag: Sony
 • 10.47
  Jenny Wilson, Asha Ali, Ludia Tuffano - My History
  Album: Demand The Impossible
  Kompositör: Jenny Wilson
  Bolag: Sony
 • 10.51
  Jenny Wilson, Asha Ali, Ludia Tuffano - The Soup
  Album: Demand The Impossible
  Kompositör: Jenny Wilson
  Bolag: Sony