Powerpar – dubbelt så framgångsrika som andra

54 min
I veckans STIL ska vi ta en titt på ett fenomen som på intet vis är nytt, men som har fått en sorts ny lyster under senare år - ”powerparen”. Det vill säga par som förstärker, och förhöjer, varandra och därmed dubblerar sin makt eller attraktion. Ett inte helt ovanligt fenomen inom dagens populärkultur där redan framgångsrika personer bildar ännu mer framgångsrika par, vars spektakulära livsstilar genererar enormt intresse. Vi säger bara: Beyoncé och Jay Z. De toppar finanstidningen Forbes lista över 2013 års bäst betalda par. Men powerpar handlar förstås inte bara om romantiska, heterosexuella, par. Mer om det i veckans program.

Att hitta rätta partner kan vara nog så viktigt på andra sätt, inte minst inom modevärlden. Där kryllar det av par som börjat romantiskt, men slutat i en mer realistisk syn på vad ett bra partnerskap kan innebära. Den franske modeskaparen Yves Saint Laurent och hans kompanjon Pierre Bergé är det mest kända exemplet. De berättar vi mer om. Och så finns det par som jobbar extra bra ihop. I veckans program har vi mött den nya svenska modeskaparen Ida Klamborn. Med färgstark och grafisk design har hon inte bara väckt uppmärksamhet i största allmänhet, tidigare i år kammade hon även hem pris som ”Årets nykomling” på Elle-galan. Och där var det en person som fick ett extra stort tack – hennes parhäst, stylisten Tereza Ortiz.

Men hur hittar man en perfekt partner? Idag har vi alla möjligheter att finslipa våra eftersökningar, som aldrig förr. Nätets dejtingsidor blir allt mer finkalibrerade för att hjälpa oss i vår jakt. Hur funkar det? Det har vi också kollat upp. Och så berättar vi om ett par som gör allt tillsammans, och har gjort det under lång tid – modeskaparen Isabel Toledo och illustratören och kreatören Ruben Toledo. Båda kommer Kuba, men lever och verkar i New York där de arbetar med både couture och konfektion. De träffades som tonåringar, och har sedan dess varit oskiljaktiga. För allt de skapar, det skapar de tillsammans.

Och så berättar vi om par som inte visat sig vara så bra konstellationer. Vi har varit på Dramaten och sett pjäsen Liv Strömquist tänker på dig! som är baserad på Liv Strömqvists tecknade serier om bland annat Whitney Houston och Bobby Brown, John Lennon och Yoko Ono.

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.13
    Beyoncé, Jay-Z - Drunk In Love
    Album: Beyoncé
    Kompositör: Shawn Carter, Rasool Diaz, Noel Fisher, Jerome Harmon, Beyoncé Knowles, Tim Mosley, Andre Eric Proctor, Brian Soko
    Bolag: Columbia