Vem tar hand om soldaten?

29 min
- Det är bara att konstatera att de som hanterar det här, vet inte vad det handlar om. Det säger Ulf Henricsson, legendarisk svensk befälhavare i Bosnien, 1993. Vilket ansvar har försvarsmakten att ta hand om sina soldater? Och hur påverkar samhällets syn på soldaterna deras hemkomst?

Varje år skickar vi soldater till olika krigshärdar i världen. För flera av dom blir det ett ovärderligt minne för livet, Men så finns det dom som inte klarar en återanpassning till det civila livet lika bra.

Övriga medverkande i programmet är Johanne Hildebrandt, författare och journalist, Anders Stach, chef för försvarets veteranavdelning, Allan Widman, veteranutredare och folkpartistisk riksdagsman.

Vi hör också veteranderna Håkan och Pelle från Kalmar samt Lars Andersson, fil doktor i pedagogik och expert på militärt ledarskap.

I söndags kunde ni höra Kongos berättelse i P1 dokumentär, och i måndags i Tendens berättade Mats hur hans skenavrättning förföljt honom i 20 år.

Ett program av Anna Ivemark och Håkan Engström.

anna.ivemark@sverigesradio.se

hakan.engstrom@sverigesradio.se

Är du anhörig till någon som har haft utlandsgörande tjänst och vill prata med någon om detta? Här nedan hittar du en länk till organisationen Invidzonen. Det är en organisation som stöttar anhöriga till utlandstjänstgörande personal. De har sin chatt öppen i och med att Sveriges Radio sänder den här serien program. Där kan du chatta kl.20.00-21.00 söndag 2 mars t om onsdag 5 mars.

https://invidzonen.se/default.aspx