Fantomsmärtor behandlas virtuellt

20 min
En majoritet av alla som amputerar en kroppsdel drabbas av fantomsmärtor i den förlorade armen, benet eller bröstet. Orsaken är ännu okänd, men det finns en rad behandlingsmetoder för att lindra besvären.

Att förlora en kroppsdel på grund av svår sjukdom eller en olycka förändrar ofta livet för den som drabbas. En majoritet av alla som är amputerade drabbas dessutom av återkommande fantomsmärtor och andra upplevelser i den kroppsdel som inte längre finns.

De här fantomfenomenen som kan upplevas mardrömslika är något läkarvetenskapen fortfarande inte kan förklara helt och hållet. Men på senare år har en rad nya behandlingsmetoder tagits fram, som kan lindra fantomproblemen och till och med ibland få dem att försvinna helt.

Ett av de allra senaste framstagen på den här fronten har gjorts i Göteborg, där en grupp läkare och ingenjörer utvecklat ett hjälpmedel där patientens nervsystem och muskler kopplas till en virtuell 3D-värld, där den drabbade kan återuppleva sin förlorade kroppsdel - och ge den virtuell behandling.

I programmet medverkar Ture Johansson, som förlorade sin högerarm i en bilolycka i mitten av 60-talet, Max Ortiz Catalan, doktorand på institutionen för signaler och system på Chalmers tekniska högskola samt Helene Hallström, specialist på smärta och smärtlindring vid smärcentrum på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Medverkar gör även benamputerade Joakim Svenberg.