Ryssland blev större

39 min
Efter en folkomröstning på Krim i veckan så blev Ryssland lite större. Omvärldens reaktioner har varit många men få saker verkar bita på president Putin. Nu har EU infört sanktioner mot några av Ryssland rikaste och mäktigaste personer i hopp om att de kanske kan få Putin att ändra sig. Vilka är dessa personer och vad kommer sanktionerna att få för effekt? Med oss har vi Sveriges Radios mångårige Rysslandskorrespondent Fredrik Wadström. Vi har också med oss Alina Semilitova som ur ett ungt ryskt perspektiv ger sin syn på de senaste händelserna.

Inför lokalvalen i Turkiet så stängde premiärminister Recep Tayyip Erdoğan ner Twitter för en kort stund och hotade med att gå ännu längre om folk inte slutade skriva om den korruptionsskandal som skakat landet den senaste tiden. Vi hör med turkietkännaren och skribenten Ekim Caglar om hur lyckat draget var.

Paloma Vangpreecha och Henrik Torehammar går genom de oväntade saker de har lärt sig när de följer utrikespolitiken, till exempel att onda dockan-masker har varit ett inslag i de senaste demonstrationerna i Venezuela och hur detta  visar på en närmast osund fascination för amerikansk populärkultur. Detta i ett land som annars ställer sig rätt skeptiska till USA.

I en annan del av världen, nämligen Kanada, har man infört krav att en viss del av tv-porren måste vara egenproducerad. Är det ett försök att bryta den amerikanska dominansen? Hur som helst ska en tredjedel vara gjord i Kanada och dessutom ska filmerna vara textade. Henrik reder ut det här med hjälp av hjälp av kanadensaren Dayna Knotova och kommer med namnförslag till en begynnande snuskig storindustri.

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.02
  One Direction - Story Of My Life
  Album: Story Of My Life
  Kompositör: Julian Bunetta, Niall Horan, Zain Malik, Liam Payne, John Ryan, Jamie Scott, Harry Styles, Louis Tomlinson
  Bolag: Syco Music
 • 13.12
  Timbuktu - Spring
  Album: Spring
  Kompositör: Chords, Patrik Collén
  Bolag: Warner Bros
 • 13.22
  Avicii, Audra Mae - Addicted To You
  Album: Addicted To You
  Kompositör: Tim Bergling, Mac Davis, Josh Kratchic, Ash Pournouri
  Bolag: Universal Music
 • 13.31
  Little Dragon - Klapp Klapp
  Album: Klapp Klapp
  Kompositör: Erik Bodin, Yukimi Nagano, Fredrik Wallin, Håkan Wirenstrand
  Bolag: Warner Bros
 • 13.41
  Mash Up International, Herbert Munkhammar, Rikard 'Skizz' Bizzi - Ut Och In
  Album: Ut Och In
  Kompositör: Mash Up International
  Bolag: Goldenbest
 • 13.45
  Jennie Abrahamson - The War
  Album: Gemini Gemini
  Kompositör: Jennie Abrahamson
  Bolag: How Sweet The Sound
 • 13.52
  Imagine Dragons - Demons
  Album: Night Visions
  Kompositör: Alexander Junior Grant, Benjamin Arthur Mckee, Joshua Francis Mosser, Daniel Coulter Reynolds, Daniel Wayne Sermon
  Bolag: Interscope