Bröstcancer – en folksjukdom

29 min
Ny forskning och statistik säger att var nionde kvinna i Sverige kommer att få beskedet att dom är drabbade. Bröstcancerforskaren Per Hall på Karolinska institutet talar om en folksjukdom, som ökar med 4% per år.-Det betyder ett nytt fall varje timme..

-Ändå är dagens bröstcancerforskning inriktad på att bota när sjukdomen är ett faktum. Samhället måste satsa på att minska antalet som insjuknar innan knölen visar sig , skriver  Per Hall och andra forskare i en senare debattartikel.
- År 2011 fick 8300 kvinnor bröstcancerbesked, vilket betyder ett nytt fall varje timme.
-Varför är dagens forskning kring bröstcancer mest inriktad på att behandla, inte att förebygga, trots att vi vet vilka faktorer som till stor del påverkar livsstil, bröstens täthet och ärftlighet? frågar bl.a. Elizabeth Bergsten-Nordström, ordf. i Bröstcancerföreningen.

Linnea Forsberg anser sig tungt genetiskt belastad. Många i hennes släkt har drabbats. Hon har radikalt opererat bort sina bröst vid 30 års ålder för att slippa det tragiska beskedet som flera i hennes släkt fått, en cancer som flera av dem också dött av.
-För mig handlade det inte om jag skulle drabbas, utan när.. och det känns som jag fått ytterligare 50 år att leva, berättar Linnea.

Det tredje och sista programmet i Tendens tema: Rädsla för knölen

Producent Christer Söderqvist

christer.soderqvist@sverigesradio.se