Antalet planeter har fördubblats under ett år

20 min
Nyligen meddelade amerikanska NASA att man kunde bekräfta 715 nya fynd av planeter runt andra stjärnor än vår sol. Därmed landar antalet kända så kallade exoplaneter på nästan 1700. I Vetandets värld hör vi en tidigare sänd intervju med astronomen Peter Linde om hur man letar efter exoplaneter och vad man vet om de planeter som man hittat. Hur långt är steget till att hitta liv i rymden?

Sedan den första planetupptäckten runt en annan stjärna som liknar vår sol, 1995, har upptäckterna rasslat in i ett allt högre tempo. Några av de fynd som har gjorts under det senaste året handlar om planeter som tycks vara lagom stora, och ligga lagom långt borta från sin stjärna, för att kunna hysa liv.

Trots att planeterna ofta ligger så många tusen ljusår bort att de inte går att se ens med de bästa teleskopen, finns flera olika sätt att upptäcka dem. De skuggar sin sol lite när de passerar framför den, vilket vi kan upptäcka. De påverkar sin sol med gravitation, så att de får den att vagga litegrann, vilket vi också kan mäta på långt håll. Man kan också hitta dem genom att se hur ljus som passerar planeten förvrängs på vägen. Med dessa metoder och andra har man nu hittat närmare 1700 exoplaneter.

Medverkande: Peter Linde, astronom och författare
Peter Brandén, intendent på Observatoriemuséet i Stockholm

Peter Linde har i anslutning till utgivningen av boken Jakten på liv i rymden också byggt upp en hemsida, där han följer utvecklingen:

Reporter: Camilla Widebeck
camilla.widebeck@sverigesradio.se