Maurice Ravels jazziga Pianokonsert nr 1 i G-dur från Berwaldhallen

Här finns inget ljud
Ikväll går vi på konsert i Berwaldhallen och får lyssna till både Maurice Ravel, Claude Debussy och Camille Saint-Saëns. Den franska pianisten Alexandre Tharaud framför Ravels pianokonsert i G-dur, och dirigerar gör australiensiskan Simone Young.

”Er nymfer vill jag evigt hålla kvar. Det skimrar av rosigt hull som dansar lätt i luft som flimrar i sömnens dunkel.” 

Faunen ligger och dåsar i middagssolen och dagdrömmer om hur han jagar två nymfer. I hettan blandar han ihop verklighet och fantasier – och somnar. Diktaren Stéphane Mallarmé avundades musiken för dess förmåga att mana fram djupt mänskliga och samtidigt mångtydiga bilder. Han försökte skriva dikter på samma sätt. Claude Debussy var nära vän till Mallarmé. 1891 blev Debussy tillfrågad av ett balettkompani i Paris om att skriva musik till Mallarmés dikt för en balett. Förspel till En fauns eftermiddag blev Debussys genombrottsverk.

År 1928 gjorde Maurice Ravel en lång konsertturné till USA med sin egen musik. På ledig tid gick han på jazzklubb med bl a George Gershwin. När han kom hem lät han sina intryck avspeglas i sina båda pianokonserter, som han skrev parallellt. Den ena var en beställning till pianisten Paul Wittgenstein, som förlorat sin högerhand i kriget. Vänsterhandskonserten blev storslagen och virtuos. Den andra konserten, i G-dur, blev en genomskinlig och klassiskt elegant kontrast. En anrättning i Mozarts anda, med en rejäl nypa jazz i kryddblandningen.

Camille Saint-Saëns var missnöjd med att samtida fransk musik tvingades undan till förmån för Beethoven, Mozart och Haydn. Därför bildade han Société Nationale de Musique för ny fransk musik. Efter 15 framgångsrika år som föreningens ledare slutade Saint-Saëns 1886 för att i stället ta itu med en beställning för Philharmonic Society of London. Då han även var missnöjd med operans dominans framför ren instrumentalmusik, kämpade Saint-Saëns för den symfoniska formen. Symfoni nr 3, Orgelsymfonin, blev höjdpunkten på Saint-Saëns internationella karriär.

Simone Young är född i Sydney och är konstnärlig ledare för Hamburgoperan och musikalisk ledare för Hamburgfilharmonikerna sedan 2005. Dessutom dirigerar hon vid de främsta operahusen runt om i världen, och har blivit särskilt uppmärksammad för sina Wagneruppsättningar. Som konsertdirigent gästar hon de stora konserthusen och tar sig gärna an allt från uruppföranden till klassiker.

Alexandre Tharaud kom in på Pariskonservatoriet när han var 14 och vann flera stora pianisttävlingar i slutet av 1980-talet. Sedan dess spelar han i konserthus och festivaler som Concertgebouw och BBC Proms, både pianorecitaler, kammarmusik och med orkester. Han gör gärna spännande programsammansättningar och varvar t ex Rameau och Couperin med nyskriven musik. Han har spelat in flera prisbelönta skivor, bl a hela Ravels pianoproduktion.

Mattias Wager är domkyrkoorganist i Storkyrkan. Dessutom konserterar och undervisar han flitigt vid festivaler och mästarklasser i Sverige och utomlands. Han har komponerat musiken till två kyrkliga teaterföreställningar som spelats över 200 gånger, och till Strindbergs Mäster Olof på Stockholms stadsteater. Med trion WÅG gör han genreöverskridande program i gränslandet mellan improvisation och interpretation.

Ur Berwaldhallens programtidning. Text: Katarina Lindblad

Programledare: Anna Nyhlin och Boel Adler.

19:03–21:59 P2 Live: Konsert med Sveriges Radios Symfoniorkester 
1. Sveriges Radios Symfoniorkester. Solister: Alexandre Tharaud, piano och Mattias Wager, orgel. Dirigent: Simone Young.
a) Claude Debussy: Förspel till en fauns eftermiddag.
b) Maurice Ravel: Pianokonsert nr 1 G-dur.
c) Musikaliskt intermezzo.
d) Camille Saint-Saëns: Symfoni nr 3 c-moll, ”Orgelsymfonin”.
Konsert 21/3, Berwaldhallen. Sänds även 2/4 kl 10.30 i Klassisk förmiddag.

2. Chamber unplugged. Medverkande: Malin Broman, violin, Cristopher Parkes, horn och Simon Phillips-Crawford, piano.
a) Robert Schumann: Violinsonat nr 2 d-moll. 
b) Johannes Brahms: Horntrio Ess-dur.
Konsert 11/2 2013, Studio 2, Radiohuset, Stockholm. 

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.08
  Claude Debussy - Förspel till en fauns eftermiddag
  Sveriges Radios Symfoniorkester (Ork), Simone Young (Dir)
 • 19.22
  Maurice Ravel - Pianokonsert nr 1 G-dur
  Alexandre Tharaud (Pi), Sveriges Radios Symfoniorkester (Ork), Simone Young (Dir)
 • 19.57
  Camille Saint-Saëns - Symfoni nr 3 c-moll, Orgelsymfonin
  Mattias Wager (Org), Sveriges Radios Symfoniorkester (Ork), Simone Young (Dir)
 • 20.37
  Robert Schumann - Violinsonat nr 2 d-moll
  Malin Broman (Vl), Simon Phillips-Crawford (Pi)
 • 21.10
  Johannes Brahms - Horntrio Ess-dur
  Malin Broman (Vl), Cristopher Parkes (Horn), Simon Phillips-Crawford (Pi)
 • 21.40
  Francis Poulenc - Figure Humaine
  Radiokören (Kör), Eric Ericson (Dir)