Markis de Sade – mannen som kryddat modet med pisk, smisk och läder

55 min
Markis de Sade (1740-1814) och hans sexuella fantasier har lyckats att genomsyra mode, musik, konst och litteratur, och det trots att hans verk länge varit förbjudna, eller kanske just därför. I veckans STIL tittar vi lite närmare på mannen som gett upphov till uttrycket ”sadism”, det vill säga att njuta av att tillfoga andra smärta. En man som kanske haft större inflytande på våra garderober än vad vi tror.

I år är det tvåhundra år sedan Markis de Sade – eller Donatien Alphonse Francois de Sade – den franske filosofen och författare till några av världshistoriens mest kontroversiella skildringar av sex, i alla dess former, avled. Det gjorde han inspärrad på mentalsjukhuset Charenton, utanför Paris, 1814. Då var de Sade 74 år gammal, tämligen tjock och nästan blind och hade tillbringat över en tredjedel av sitt liv i olika fängelser, och mentalsjukhus anklagad för ”sedligt förfall” och ”måttlös liderlighet”. Men hans böcker som De 120 dagarna i Sodom, eller liderlighetens skola och Justine har levt vidare och inspirerat allt ifrån surrealister till skräckfilmsregissörer. Liksom många modeskapare. Den franske designern Pierre Cardin har för övrigt köpt hans slott i den franska bergsbyn Lacoste. Dit tog sig förra året 40 000 besökare.

För de Sade var långt ifrån någon pornograf i största allmänhet, utan snarare en filosof som använde sig av de mänskliga drifterna för att illustrera hur de ofta används för att utöva – och demonstrera – makt, inte minst ekonomisk. Framför allt av män. Det insåg bland annat feministen och filosofen Simone de Beauvoir som på 1950-talet ryckte ut till Markis de Sades försvar. Hon jämförde hans utforskande av det mänskliga psykets mörkare sidor med psykoanalysens fader, Sigmund Freud.

På själva årsdagen för de Sades bortgång, den 2 december, kommer ”sadister” från hela världen att samlas i Frankrike för att högtidlighålla hans minne. Förläggaren Carl-Michael Edenborg, vars förlag Vertigo har gett ut Markis de Sades böcker på svenska, tror inte att han hade tyckt om att bli firad. Varför? Det berättar han i programmet.

Markis de Sade var då långt ifrån den ende bland dåtidens aristokrati som ägnade sig åt vad man kallade för ”perversioner”, som att använda sig av piskor och rep. Man skulle kunna säga att han fortsatte en lång tradition. Om hur just rep kan användas på mer påhittiga sätt, än idag, berättar vi också. Vi har även träffat den svenska modeskaparen Ylva Liljefors som arbetat med läder, ända sedan tonåren då hon började på skinnkonfektionsskolan i Malung. Och så har vi mejlat med ”Clara Jonsson”, en av Sveriges mest lästa erotikförfattare med flera novellsamlingar bakom sig.

Veckans gäst är Cia Jansson, modechef på tidningen Elle.

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.15
    Matthew Barnes - Rattling Cage
    Matthew Barnes