Cancersjuka erbjuds falsk behandling

50 min
Svensk lag förbjuder andra än hälso- och sjukvårdspersonal att behandla människor med svåra sjukdomar som cancer. Trots det erbjuder så kallade frekvensterapeuter behandling till cancerpatienter med löfte om att de ska bota själva grundorsaken till cancern. Dagens program granskar en rörelse som föddes i USA på 90-talet och som utger sig för att kunna behandla alla sjukdomar genom att sända svaga elektroniska impulser genom kroppen. Behandlingen, som helt saknar vetenskaplig grund, kallas frekvensterapi och utövarna menar att alla sjukdomar beror på parasiter, mögel och virus som man kan ta död på med en särskild frekvensmaskin.

När Kropp & Själs reporter besöker en terapeut för konsultation om testikelcancer blir han erbjuden att hyra en maskin för att behandla sig själv.

-       Alla som har såna här problem har en sån här apparat och behandlar sig själv. Och det har blivit mycket bra. Då behandlar man med samma frekvens, och det tål inte parasiterna, de dör av sin egen frekvens, man slår ut dem helt enkelt, säger terapeuten.

Gäster i studion är Lisa van Duin, jurist på Socialstyrelsen och Jonas Bergh, cancerläkare och professor i onkologi vid Karolinska institutet. 

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.03
  Helios - Bless This Morning Year
  Album: Eingya
  Kompositör: Keith Kenniff
  Bolag: Type Records
 • 10.05
  Helios - Woods And Gives Away
  Album: Woods And Gives Away
  Kompositör: Helios