Bortglömda kulturhöns på menyn

20 min
Några av Sveriges stjärnkockar tröttnade på att importera kvalitetskyckling. Resultatet blev projektet Exeptionell Råvara som söker efter svenska kycklingar som tål att växa långsammare och utomhus. Svaret hittade de lite överraskande hos gamla utkonkurrerade hönsraser.

Det var efter att utländska matgäster blivit extremt besvikna när de serverats fin fransk lantkyckling på en av Stockholms finkrogar som projektet Exeptionell råvara föddes. Sjtärnkockar som Björn Franzén ansåg att det inte har funnits tillräckligt bra kyckling att få tag på i Sverige. Snabb och billig produktion hade gått ut över smaken.

När projektet började söka efter raser som föddes upp med långsammare, mer hållbara uppfödningsmetoder, upptäcktes en bortglömd skatt bland de gamla hönsraserna. De kallas för kulturraserna och är medvetet framavlade. Både det genetiska ursprunget, vad djuren äter och hur de lever påverkar köttets kvalitet. Nu är de hett eftertraktade i restaurangvärlden.

I programmet medverkar Björn Franzén, stjärnkocken som tog initiativ till projektet Exeptionell Råvara, Johan Widing, ordförande i Svenska kulturhönsföreningen och Viktoria Olsson, lektor vid högskolan i Kristianstad.

OBS! Sifferuppgiften som nämndes i början av programmet stämmer inte. Svenskarnas konsumtion av kycklingkött ligger på drygt 80 000 ton. /Red.