Basebollkepsen – USA:s mesta bidrag till modet (förutom jeansen)

54 min
Basebollkepsen bärs idag av allt från knegare till kungligheter världen över. Utan att överdriva det minsta kan man påstå att den amerikanska basebollkepsen har gjort ett globalt segertåg, som bara rullar fortare och fortare. Idag är den i år 60-årsfirande basebollkepsen överallt förekommande. Hur det kommer sig att just baseboll (vars proffssäsong Major League Baseball just har börjat, för övrigt) kom att skapa en trendledande kepa berättar vi mer om i veckans STIL.

Frågan är om det idag finns ett land där en stor del av befolkningen inte har en basebollkeps fastskruvad på huvudet. Troligen inte. Den amerikanska basebollkepsen har hängivet anammats ungefär som amerikanska jeans, och populariteten ser inte ut att minska tvärtom. Just nu upplever vi en sorts kepsboom, inte minst i Sverige. Här traskar vi gärna omkring i kepsar med New York Yankees välkända logotyp med N:et och Y:et som överlappar varandra, trots att vi inte har en susning om själva laget, eller spelet. Den är ju så snygg, tycker vi. Om hur denna logotyp kom till berättar Marty Appel, som är författare och PR-konsult inom sportbranschen. Han har skrivit runt 20 böcker om baseboll och även arbetat som PR-chef för NY Yankees under 1970-talet.  

Det var först 1954 som alla lag i Major League Baseball enades om att bära den än idag rådande grundmodellen, även kallad ”59 Fifty”. Kepsens popularitet har många anledningar, bland annat har olika hiphopartister sett till att den blivit cool. Det anser idag även modehusen som tidigare fnyst lite åt kepsen, men idag finns den representerad hos många märken. Den trendskapande artisten Rhianna är väl den som bäst har lyckats slå en brygga mellan musik- och modekepsen. Hon ses ofta i en, åter igen, trendriktig så kallad ”snapback”. Men går man lite längre tillbaka i tiden så var det faktiskt – kanske lite otippat – skådespelaren Tom Selleck som började bryta keps-isen genom sin roll som privatdeckaren Magnum P.I. Mer om det i programmet. Där tar vi också en titt på fenomenet ”sportens front row”, det vill säga filmstjärnor musikartister och tv-programledare som sitter längst fram på matcher iklädda kepsar och hejar på sina lag. Kanske borde detta utvecklas i Sverige? Det anser i alla fall somliga.

Veckans gäst är Jacob Wictorén som är brand manager för New Era som är världsledande inom basebollkepsar.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.08
  Jay-Z, Alicia Keys - Empire State Of Mind
  Album: Empire State Of Mind
  Kompositör: Shawn Carter, Angela Hunte, Alicia Keys, S Robinson, Alexander Schuckburgh, J Sewell-Ulepic
  Bolag: Atlantic
 • 10.13
  Musette - 17 Oktober
  Album: Datum
  Kompositör: Joel Danell
  Bolag: Tona Serenad