Käbi Laretei

57 min
Pianist, musikpedagog och författare Käbi Laretei beskriver sitt liv som ett kaleidoskop: färger, mångfald, och aldrig sig likt. Man skakar livet lite och så är det en helt ny konstellation av situationer och färger. Ingenting är ständigt, inget är beständigt. Hon längtar hem men vet egentligen inte vad detta är. Avsnitt och kapitel fyllda med historier om att lämna ett land och att återvända till ett land. Ett liv med Ingmar Bergman, och ett liv som pianist och författare.

– Jag utgår från musik som väcker starka associationer till olika avsnitt av mitt liv. Det blir klassiska verk, liksom även schlagers från 40-talet och jazzmusik från en tid då dansen betydde sensualitet och fysisk närhet med partnern. Jag berättar om återkomsten till Estland efter 48 års ockupation och det musikaliska samarbetet med Ingmar Bergman och vänskapen mellan oss.

Om Käbi Laretei

Utkom med boken Såsom i en översättning hösten 2004, där hon bland annat skriver om sitt tioåriga äktenskap med Ingmar Bergman. Född i Estland, flyttade till Sverige 1940 och inledde här sin framgångsrika karriär som konsertpianist. Har därefter turnerat i Europa, Nordamerika och Nordafrika. Har dessutom medverkat både som musiker och skådespelare i flera av Ingmar Bergmans filmer.

Käbi Laretei har varit Sommarvärd 1980, 1981, 1985, 1986 och 2005.