Kristna aktivister blockerade nazistmarsch – greps av polisen

22 min
Förra veckan föddes en ny form av proteströrelse i Jönköping. En kristen utbrytargrupp sätter sig i vägen för nazisternas demonstrationståg och sjunger "Jesus älskar alla barnen". Snart kommer det skrivas historia när psalmsången blandas med antirasistiska slagord. Men det ska snart visa sig att det inte är helt gnisselfritt. Verklighetens reporter Magnus Arvidson kunde som enda media följa de kristna aktivisterna innanför polisens avspärrningar. Ikväll hör du vad som hände.

I torsdags tågade nazistiska svenskarnas parti i Jönköping. Med tanke på att det blev kaos förra året var 450 poliser på plats, till häst, i kravallfordon och i helikopter. Då var det sammandrabbningar mellan polis, högerextrema och den autonoma vänstern. Men i år hände något nytt, en ny part gav sin in i konflikten – de kristna. 

Precis intill nazisternas samling hålls en utomhusgudstjänst med över tusen deltagare och så länge nazisternas demonstration pågår ringer stadens kyrkklockor för fara. Det var första gången sedan andra världskriget bröt ut. 

Men några kristna aktivister bestämmer sig för att gå ett steg längre. De slår sig ner i nazisternas marschväg och genomför en olaglig blockad under parollen "psalmsång mot nazism”. De vägrar att lämna den väg där Svenskarnas parti ska marschera fram. 

Kommer polisen ingripa? Och vad säger de andra antirasisterna om de kristnas obegränsade kärleksbudskap?

I programmet möter du bland andra de kristna aktivisterna Isak Gerson, Elias Ytterbrink och Alice Hägg.

Musik som spelats i avsnittet

 • 18.03
  Lana Del Rey - West Coast (Album Version)
  Album: West Coast
  Kompositör: Lana Del Rey, Rick Nowels
  Bolag: Interscope
 • 18.12
  The Arcade Fire - We Exist
  Album: Reflektor (1)
  Kompositör: The Arcade Fire
  Bolag: Sonovox
 • 18.22
  Dominique Young Unique - Throw It Down
  Album: Throw It Down
  Kompositör: Adegbenga Adejumo, George Astasio, Dominique Clark, Jason Pebworth, Jon Shave, Daniel Stein
  Bolag: Epic