Påven, pengarna och paradiset

56 min
Om påven Franciskus som har tagit världen med storm och verkar lova en radikal, närmast revolutionär katolsk kyrka. Men kan en så rik och mäktig organisation vara en kapitalistkritisk underdog? Hör röster från Roms förorter, Rios favelor och inifrån Vatikanbanken - om konsekvenserna för världen när en krisande kyrka väljer väg.

Det var en stukad kyrka som Franciskus, eller Jorge Mario Bergoglio som han hette innan han blev påve, tog över. Det var visserligen fortfarande världens utan jämförelse mäktigaste enskilda religiösa organisation, med sina 1,2 miljarder medlemmar. Men den hade skakats av skandaler, om pedofili, homosexualitet, hemlighetsmakeri och pengatvätt. Som kronan på verket avgick Franciskus företrädare, Benediktus, under underliga omständigheter. Men så klev den ödmjuke biskopen från Buenos Aires ut på balkongen på Petersplatsen, och med sitt stillsamma Buonasera tog han hela världen med storm. Sedan dess har han varit ute på ett segertåg, inte massmedialt och illustrerat av massorna som kommer för att lyssna på honom varje vecka. En viktig förklaring till hans popularitet är den närmast radikala kapitalism-kritik som Franciskus gett uttryck för, och som rimmar så väl med tidsandan. Som häromdan, när han twittrade att "ojämlikhet är roten till alla sociala problem".

Men frågar är om det räcker - om en person, för att parafrasera en annan världsledare som fick drag av frälsargestalt, kan föra med sig all den change, den förändring som kanske krävs för att den katolska kyrkan ska kunna behålla sin unika ställning.

Konflikts Ivar Ekman begav sig till Rom och träffade brottslingar som var med när påven tvättade fötter på ett ungdomsfängelse förra påskan liksom vatikanisti, vatikankännare, för att höra om påvens och kyrkans förändring:

"Pengar och makt kan berusa oss, skänka oss en illusion av att vi är lyckliga. Men till slut tar de makten över oss istället, får oss att hela tiden vilja ha mer…" sa påve Fransiskus vid sitt tal på stranden i Copacabana i Rio de Janeiro förra året. Å även här, på sin hemmakontinent -  Fransiskus var ju ärkebiskop i Buenos Aires innan han blev påve - har han valt att fokusera på de ekonomiska ojämlikheterna. Under sin resa i Brasilien kritiserade Fransiskus gång på gång det kapitalistiska systemet och poängterade att kyrkan måste hjälpa de fattigaste först. Det ses av många som ett försök att återvinna dom många anhängare som under de senaste åren lämnat den katolska kyrkan. Å tappet av troende är särskilt stort just i Brasilien, som historiskt sett varit det land i världen med flest katoliker. Men frågan är hur länge till… Vår/Sveriges Radios Latinamerikakorrespondent Lotten Collin gick på söndagsmässa i Rio de Janeiro:

Vi ska tillbaka till Rom, och tillbaka till kampen mellan katolska kyrkans  traditioner, historia och centrum, och den nya påvens fokus på enkelhet och periferi. Konflikts Ivar Ekman begav sig till den institution där motsättningarna mellan påvens kapitalismkritik å ena sidan och den katolska kyrkans tradition å den andra, är som tydligast: till Vatikanens mytomspunna och skandalomsusade bank:

I studion: Ulla Gudmundsson, skribent, tidigare analyschef på UD liksom svensk ambassadör i Vatikanen.

Hör också Sveriges Radios Alice Petréns reportage från första gången två svenskar, bröderna Rodolfo och Carlos Luna fick audiens hos påven:

Programledare:Ivar Ekman
Producenter: Kajsa Boglind och Lotten Collin