Tuppen etiskt problem för äggindustrin

20 min
Tuppar värper inga ägg. Därför dödas sju miljoner nykläckta tuppkycklingar varje år i Sverige. Nu söker forskare en väg runt äggindustrins etiska dilemma.

Det finns en förhoppning att få slut på dödandet av tuppkycklingarna, men än så länge finns inget sätt att bestämma kön före kläckning.

Forskarna vill utveckla teknik för mammografiundersökning av ägg för att kunna sortera bort tupparna. Ekologiska jordbruk i Tyskland satsar redan idag på en solidarisk äggskatt som kan bekosta tuppkycklingarnas uppväxt i stället för att avliva dem. En tredje väg är kostgjorda ägg som ett företag i Kalifornien nu storsatsar på.

Vetandets värld börjar på det ekologiska jordbruket Bauckhof i norra Tyskland där ekobonden Carsten Bauck förklarar hur de höjt priset på äggen med 35 öre. Pengarna går till att köpa foder åt tupparna som annars skulle ha avlivats direkt efter kläckning eftersom de är olönsamma som köttdjur.

I nederländska Leider berättar forskaren Wouter Bruins om sin idé att utveckla ett test som kan tala om vilket kön ett foster i ägget har. Före detta veganen Megan Curry berättar hur svårt det var som vegan att hitta bra ersättning för äggbaserade produkter, men hur det nu kan ändras tack vare det amerikanska företaget Hampton Creek. Företagets vd Josh Tetrick har som mål att konkurrera ut billiga industriägg med en vegetarisk kopia som smakar och beter sig precis som ägg. Med hjälp av modern forskning undersöker han växter på jakt efter egenskaper som härmar äggets.

Programmet är den andra och avslutande delen om tuppkycklingarnas öde.