"Munnen full med punschpraliner"

30 min
Avsnitt 2, säsong 2014. I dagens program plockar Natanael Derwinger poäng med hjälp av ett gammalt 60-talsskämt medan Elisabet Höglund sänder en personlig hälsning till en ljusskygg australiensare. Staffan Dopping svarar till sin egen förskräckelse fel på en av dagens signaturer, men kompenserar det hela med att tugga punschpraliner på ett för Natanael mäkta provocerande sätt. Samtliga medverkande briljerar dessutom i ämnet “kända drinkar”, men har likväl svårt för att hitta smeknamnet för en storpolitisk händelse från 1981. Programledare: Nina Allergren.

Dagens tävlande: 

Elisabet Höglund, journalist. 
Minns bäst: När jag tog körkort 1963 och när jag tog studentexamen (den riktiga, alltså) 1966 med 7 stora A:n i betyget. Detta är inte skryt utan sant. 

Staffan Dopping, kommunikatör. 
Minns bäst: När Kent Finell i Gomorron 1969 (eller var det -70?) avbröt musiken och lämnade över till Bo Holmström som berättade om missödet på Apollo 13. De kunde ha dött i rymden. 

Natanael Derwinger, journalist.
Minns bäst: Detaljer. Ofta utan helhet. Men detaljerna blir då en hjälp för att se helheten. Insikten om att både Lars Gullin och Stan Getz tappade sina tänder väckte en nyfikenhet som gjorde att jag började lyssna på jazz. Att Stadshotellet i Värnamo invigdes 1955 minns jag endast för att Miles Davis samma år framträdde med "Round midnight" på Newport Jazz Festival. Vill gärna ha tävlingsfrågor om det.

Telefongäst: 

Herman Lindqvist, historiker. 

Programmet produceras av produktionsbolaget Munck. Kontakta oss på bastaminnet@sverigesradio.se 

Producent: David Rune

Musik som spelats i avsnittet

 • 16.20
  Demian, Lars - Ika I Rutan
  Kompositör: Demian, Lars
 • 16.21
  Okänd - Proclamation
  Kompositör: Gould, Morton
 • 16.29
  Billy Larkin - Pigmy
  Album: Pigmy Part 1 & 2
  Kompositör: Melvin Brown, Billy Larkin, Henry Swarn
  Bolag: Emi
 • 16.31
  Jan (1) Johansson, Radiojazzgruppen - Fanfar
  Album: Den Korta Fristen
  Kompositör: Jan (1) Johansson
  Bolag: Megafon