Medicinsk cannabis - vetenskap eller bluff?

20 min
Flera länder har stiftat lagar som godkänner bruk av cannabispreparat för att lindra och bota sjukdomar. På senare tid har medier lyft mirakelhistorier om hur väl det fungerar. Men hur står det till med de vetenskapliga beläggen?

Från länder som USA, Kanada, Holland och Sverige berättas allt fler solskenshistorier om medicinsk cannabis, det vill säga cannabis eller extrakt av ämnen i cannabis som har en tydlig och lindrande eller botande effekt.

Patienter som tidigare prövat allt i kampen mot plågsamma eller livshotande sjukdomar som cancer, epilepsi och MS vittnar om cannabis som en lösning. Men fungerar det verkligen som läkemedel eller handlar det om en drogliberal folkrörelse och läkemedelsföretag som vill tjäna pengar?

I dagens Vetandets värld får vi träffa Jan Hillert, professor i neurologi vid Karolinska institutet. Han forskar på multipel skleros (MS), ett av få sjukdomstillstånd som godkända cannabispreparat tagits fram för. Medverkar gör också Hans Sjögren, som är klinisk utredare på Läkemedelverkets enhet f­ör effekt och säkerhet, där man avgör vilka medicinska preparat som har tillräckligt god vetenskaplig grund för att få kallas läkemedel. I programmet medverkar också Per Johansson, som är generalsekreterare för Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle - en lobbyorganisation som är mycket kritisk till den globala utvecklingen kring medicinskt bruk av cannabis.

Reporter: Kristoffer Gunnartz

Programledare: Johan Thorstenson johan.thorstenson@sverigesradio.se