Gravitationsvågor skakar om i fysikervärlden

19 min
I mars släppte en grupp fysiker nyheten att de hade hittat bevis på gravitationsvågor som skickades ut vid Big Bang. Nu ifrågasätts resultaten allt mer högljutt, men forskarna jobbar ändå vidare för att få bitarna att passa ihop.

Om man kan mäta förekomsten av gravitationsvågor öppnar sig ett helt nytt fönster inom kosmologin och fysiken. Men frågan är om man dragit för långtgående slutsatser utifrån de data som finns att tillgå. Förhoppningsvis kommer mer omfattande data från satelliten Planck till hösten och då kanske frågetecknen kan rätas ut.

Tvivlen hindrar dock inte forskarna från att arbeta vidare utifrån antagandet att upptäckten av gravitationsvågorna stämmer. Men vill man förstå varför just den här upptäckten fick så mycket uppmärksamhet måste man gå djupt in i fysiken och se hur fysiker världen över jobbar tillsammans för att få pusselbitarna att passa ihop.

Vi har besökt Edvard Mörtsell på avdelningen för kosmologi vid Stockholms universitet och träffat hans doktorander Joel Johansson och Tanja Petrushevska. De letar exploderande stjärnor med hjälp av ett program som liknar Facebook. Ulf Danielsson, teoretisk fysiker vid Uppsala universitet, förklarar hur upptäckten av gravitationsvågor gör att man kan använda Big Bang som tänkt energikälla i en partikelaccelerator.