Ingmar Bergman 2004

51 min
Teater -och filmregissör – Det är över ett år sedan jag senast lämnade Fårö. Nu är jag Fårögubbe för gott. Mitt viktigaste sällskap här är musiken. Det är det jag sysselsätter mig med. I mitt Sommar-program ska jag spela den vackraste musik jag vet och musiken som följt mig genom livet.

Om Ingmar Bergman

Kanske världens mest kände svensk, utan tvekan vår internationellt mest kände film- och teaterregissör. Bergmans regibana började redan i barnkammaren på prästgården på Östermalm i Stockholm och fortsatte via bland annat Studentteatern. Första filmjobbet var som manusförfattare och scripta till filmen Hets 1944. Det internationella genombrottet kom med Sommarnattens leende som spelades in 1955. Bergman har gjort fyra filmer som vunnit Oscar. Som teaterregissör har Bergman varit verksam vid bland annat Malmö Stadsteater och Dramaten i Stockholm. Han har också gjort många uppsättningar för radio och tv, till exempel Scener ur ett äktenskap, Trollflöjten och Saraband.

Ingmar Bergman har varit Sommarvärd 2004 och programmet sändes i repris 31 juli 2007.

Ingmar Bergman levde 1918-2007 (30 juli).

Sommarredaktionen lyckades ordna förlängd lyssningstid för Ingmar Bergmans Sommarprogram.

Breven till Bergman

I sitt Sommarprogram ställde Ingmar Bergman en fråga till lyssnarna som han länge funderat över – "Varifrån kommer musiken, varför gör människan musik?". Lyssnarresponsen blev då den största i Sommars historia. I samråd med Ingmar Bergman inledde Sveriges Radio P1 ett arbete med att kontakta ett antal brevskrivare för att be dem läsa upp sina brev i radio, med svar på frågan om musikens uppkomst.