Travestis och könsidentitet i Argentina Och Frankfurt - en anonym miljonstad

15 min
Har en typ av transvestiter i Argentina segrat? Frilansjournalisten och författaren Magnus Linton funderar över vad som har hänt med könsidentiteterna i landet, sedan det kommit en ny lag. En lag som i varje fall av många ses som ett stort framsteg. Hans frilanskollega Dan Jönsson tar upp något helt annat i vår serie Samtal:Europa - nämligen en stad som nästan verkar sakna identitet. En tysk stad full av skyskrapor och banker som gärna förblir så anonyma som det går.

Som argentisk medborgare har du sedan några månader tillbaka rätt att själv byta juridiskt kön utan medicinska eller psykiatriska undersökningar. Många ser detta som en stor seger för landets alla travestis; feminina män som inte önskar byta kön rent fysiskt samtidigt som de identifierar sig som kvinnor.

Travestis, som ofta tvingas arbeta som prostituerade, har länge kämpat för sin rätt att själva definiera sin könsidentitet. Nu har de fått den och Magnus Linton reflekterar kring vad den nya lagen innebär för könsstereotyper och heteronormer.

Bankerna gärna anonymaVidare tar alltså Dan Jönsson med oss till Frankfurt i vår serie Samtal: Europa. En stad utan en tydlig identitet, fylld av anonyma skyskrapor och banker.

Staden har lockat till sig de institutioner som föredrar att arbeta i det tysta: bankerna. En miljonstad som inte har något emot att hamna i skymundan, det är där man trivs - och fungerar - som allra bäst.